Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 23 d'abril de 2013

Pesca il·legal: el PE vota accelerar l’elaboració de les llistes negres (de països i de vaixells)

La comissió de Pesca del Parlament Europeu ha votat avui, per unanimitat, a favor de l’informe del qual he estat ponent, relatiu a la lluita contra la pesca il·legal, no regulada i no reglamentada (IUU, segons les sigles en anglès). El text preveu, entre d’altres, un procediment més ràpid per incloure en una llista negra a aquells països que no cooperen en la lluita contra IUU. Aquesta mesura aplana el camí a la Comissió per afegir nous països a la llista actual (actualment inclou vuit països: Belize, Cambodja, Fiji, Guinea Conakry, Panamà, Sri Lanka, Togo i Vanuatu) i per publicar una llista de vaixells de pesca involucrats en activitats il·legals.

La llista negra comunitària és, per tant, una eina fonamental per lluitar contra la pesca il·legal.

 

Allò que demanem des dels Verds, ara, és que la Comissió ampliï la llista actual i hi inclogui-hi a altres països, com Corea, per exemple, dels quals tenim sobrades evidències sobre que han comès pesca il·legal, i fins i tot de violacions de drets humans a bord dels seus vaixells, en particular en aigües africanes.

 

Així mateix, a més d’augmentar la llista de països, però, la votació d’avui també aplana el camí cap a l’elaboració d’una llista de vaixells de pesca involucrats en activitats il·legals, i aixó és el que, en tant que Verds, demanem que faci inmediatament.


La pesca il·legal, no declarada i no reglamentada continua sent una greu amenaça per als estocs pesquers, i podria suposar fins a la tercera part de les captures mundials. Tot i que la UE ha introduït dures mesures contra la pesca il·legal, aquesta continua sent un importantíssim problema, també en el si de la indústria europea. Hi ha fins i tot casos en què empreses pesqueres europees tenen vaixells abanderats a països avui inclosos en aquesta llista, o que realitzen operacions des d’ells, la qual cosa els permet esquivar els reglaments pesquers comunitaris.

Finalment, si els països de la llista no canvien ràpidament el seu comportament, la Comissió hauria d’introduir sancions, incloses, encara que no només, sancions comercials.

És per tot plegat que confio que l’informe legislatiu que hem votat avui a la Comissió PECH del Parlament Eurupeu faci camí en la bona direcció. 

 

 

Nota de prensa – Bruselas, 23 de abril 2013

 

Pesca ilegal

La lista negra comunitaria obtiene la aprobación de los Eurodiputados


 


La comisión de Pesca del Parlamento Europeo dio hoy el visto bueno a un procedimiento más rápido para incluir en una lista negra a aquellos países que no cooperan en la lucha contra la pesca ilegal, no regulada y no reglamentada. Esta medida allana el camino a la Comisión para añadir nuevos países a la lista actual (1) y para publicar una lista de buques de pesca involucrados en actividades ilegales.

 

Tras el voto, el Eurodiputado verde Raül ROMEVA comentó:

“La lista negra comunitaria es una herramienta fundamental para luchar contra la pesca ilegal y los eurodiputados han dado hoy el visto bueno a un procedimiento más rápido para añadir nuevos países a esta lista. Además de aumentar la lista de países, los eurodiputados allanan con esta medida el camino a la publicación de una lista de buques de pesca involucrados en actividades ilegales. Su publicación es fundamental para hacer frente a este problema.”

“Los Verdes piden ahora a la Comisión que amplíe la lista actual e incluya en ella a otros países sobre los que hay sobradas evidencias de pesca ilegal, Corea del Sur en particular. Tras evidencias continuadas de pesca ilegal y de violación de derechos humanos a bordo de sus buques, en particular en aguas africanas, la Comisión Europea debe añadir a Corea del Sur a la lista negra. La Comisión deben además publicar urgentemente la lista de buques involucrados en actividades ilegales de pesca”

“La pesca ilegal, no declarada y no reglamentada continúa siendo una grave amenaza para los stocks pesqueros, y podría suponer hasta la tercera parte de las capturas mundiales. Aunque la UE ha introducido duras medidas contra la pesca ilegal, ésta continúa siendo un importantísimo problema, también en el seno de la industria europea. En algunos casos, empresas pesqueras europeas tienen buques abanderados en países hoy incluidos en esta lista. En otros, realizan operaciones desde ellos. Esto les permite evitar los reglamentos pesqueros comunitarios”

“Si los países de la lista no cambian rápidamente su comportamiento, la Comisión debe introducir sanciones, incluidas -aunque no sólo- sanciones comerciales”

(1) La lista actual incluye ocho países: Belice, Camboya, Fiji, Guinea Conakry, Panamá, Sri Lanka, Togo y Vanuatu.

 

Font foto: Fishing News International


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent