Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Per una PAC més verda, justa i solidària

Aquesta tarda al Parlament Europeu hem debatut la reforma de la Política Agrària Comuna i demà votarem els informes relatius. Els Verds demanem a tots els i les eurodiputades que donin suport a les nostres esmenes per tal d’aconseguir una PAC justa i solidària, verda, i responsable globalment.

Una PAC justa i solidària.

Actualment, en tots els Estats membres, només alguns productors agroindustrials (el 0,12% del total), majoritàriament grans empreses, reben més de 300.000 euros l’any, principalment per augmentar la seva competitivitat i fomentar el seu creixement. La proposta de la Comissió és establir el límit de subvenció a 300.000 euros. Això permetrà estalviar, sí, però només 1.450.000.000 d’euros. ICV i els Verds proposem establir el límit a 100.000 euros l’any per a cada explotació agrícola. Aquesta mesura només afectaria al 3,5% dels agricultors però permetria estalviar i redistribuir 7.000.000.000 d’euros entre els Estats membres i els agricultors. A més, aquests fons permetrien invertir en la promoció de l’agricultura sostenible davant l’agricultura tradicional i en la creació d’ocupació a llarg termini en les economies rurals.

El cas espanyol és força paradigmàtic, ja que només el 0,16% dels agricultors reben més de 300.000 euros anual en ajudes de la PAC. L’establiment del límit proposat per la Comissió permetria estalviar 112,4 milions d’euros, però la proposta dels Verds de posar el límit a 100.000 euros anual permetria estalviar 476 milions d’euros que es podrien redistribuir entre el 94,34% petits i mitjans agricultors. La qüestió és, doncs, a qui se li volen treure els diners per redistribuir? Alguns exemples: La Casa de Alba (va rebre gairabé 3 millions d’euros al 2011), Nestlè (va rebre 2,7 millos d’euros al 2011), Xenet SA (3,2 millions d’euros), o Mercadona (2,5 millions al 2011).

Una PAC verda

Menys diners no implica que la PAC sigui menys verda. La dreta conservadora vol més diners per aplicar mesures suposadament verds, però els Verds sabem que una distribució eficient i exigent amb els compromisos amb el mediambient no exigeix, necessàriament, més recursos.

La PAC hauria de promoure la rotació de cultius enlloc de donar incentius per al monocultiu. Això disminuiria l’ús de pesticides i fertilitzants i, per tant, es reduiria l’emissió de gasos d’efecte hivernacle provinents del sector agrícola. Augmentar la biodiversitat dins del sector agrícola, millorar la fertilitat de la terra i protegir l’aigua i el benestar dels animals haurien de ser les bases de la productivitat i de la seguretat alimentària a llarg termini.

Creació d’ocupació juvenil

A Europa, només el 6% dels agricultors té menys de 35 anys, mentre que el 80% té més de 55 anys. Si la reforma de la PAC no té en compte aquest aspecte, més de 7 milions d’agricultors desapareixeran en els pròxims deu anys sense deixar successors. La PAC hauria de servir per fer la vida rural més atractiva, no només per als joves agricultors “competitius”, sinó també per als nouvinguts

Una PAC democràtica i responsable globalment

Els agricultors no volen dependre de les subvencions, sinó d’un salari just en relació a la quantitat d’aliments que produeixen i d’altres béns públics públics que proveeixen.  Una PAC democràtica hauria de trobar un equilibri just, que eviti l’especulació amb productes alimentaris i fent que els mercats garanteixin als agricultors un preu just per allò que produeixen. La PAC hauria d’ajudar a restablir un contracte social entre agricultors i la ciutadania, i fomentar les cadenes de proveïment de aliments locals. Així mateix, hauria d’aportar transparència i informació sobre el procés d’elaboració de les polítiques i la manera d’influir als responsables de la presa de decisions.

La PAC ha de ser també globalment responsable , per això els Verds volem eliminar els incentius per tal que les asseguradores de risc entrin al mercat alimentari i especulin amb la nostra alimentació, i evidenment cal prohibir la subvencions a l’exportació.

Foto: Acció davant ple Estrasburg demanant una PAC més verda i justa.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política espanyola (des del PE) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent