Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 13 de juny de 2006

Nou intent per tal de promoure regions europees lliures de transgènics

Avui acaba el termini per tal que els/les diputats/des al Parlament Europeu signem la resolució escrita 14/2006 relativa a aliments, llavors i pinsos genèticament modificats, presentada, entre d’altres, per la nostra companya de Grup Caroline Lucas (Greens, RU). El text de la resolució demana, entre d’altres coses, que:

‘A. Respetando los deseos de la mayoría de los ciudadanos de la Unión Europea y de numerosas regiones de los Estados miembros que se han pronunciado en contra de la presencia de OMG; B. Teniendo en cuenta la enorme dificultad que supone la coexistencia de OMG y de otros cultivos; C. Reconociendo que la biodiversidad contribuye a nuestra seguridad alimentaria en medida mucho mayor que cualquier tecnología genética aplicada a las plantas o a los animales; D. Teniendo en cuenta que la producción de alimentos con métodos tradicionales y ecológicos constituye la mejor oportunidad de desarrollo para la agricultura en Europa; E. Teniendo en cuenta el riesgo reconocido que entrañan los OMG para la salud humana y animal, así como para el medio ambiente; F. Teniendo en cuenta que los derechos de patente sobre los organismos vivos provocan un considerable aumento de los costes para los agricultores; (segueix…)


1. Pide que cada país y región tenga derecho a prohibir la importación, el cultivo y la venta de organismos modificados genéticamente; 2. Insta al Consejo y a la Comisión a que establezcan la responsabilidad, estricta e ilimitada, de las empresas de tecnología genética por los daños al medio ambiente, la salud y la economía causados por la introducción y utilización de OMG; 3. Pide que se declare la nulidad de los derechos de patente sobre los organismos vivos; 4. Encarga a su Presidente que transmita la presente Declaración, acompañada del nombre de los firmantes, al Consejo y a la Comisión.

(nota: aquí podeu consultar les declaracions escrites)

Aquesta és una petició que cada cop més fan ciutadans/es europeus/es, i fins i tot institucions, la qual cosa ens obliga a ser molt conscients sobre el fet que no només no s’ha de menystenir la voluntat de molta gent de poder comptar amb un entorn lliure de productes genèticament modificats, sinó que penso que cal promoure de manera activa aquesta direcció, la qual cosa passa per promoure les regions lliures de transgènics (veure lloc web de la campanya europea).

Malauradament, però, la sensibilitat institucional encara no és del tot la que caldria, tal i com ho demostra, per exemple, el fet que per tal que aquesta declaració esdevingui un text adoptat pel Parlament cal que la signin la meitat de la Càmera, és a dir, 366 MEP (membres del Parlament Europeu), però a data d’avui només l’hem signada uns 200.

Així doncs, cal seguir treballant en dos fronts: un, el ciutadà, fent que el debat sigui cada vegada més visible i assumit per amplis sectors de ciutadans/es que, fins ara, es consideren al marge del mateix; però, dos, cal seguir insistint a escala institucional, ja que al final és aquí on es prenen les decisions, i veient quines són les tendències actuals constato que encara hi ha molta feina per fer i que, permeteu-me també dir-ho, encara som massa pocs els qui l’estem assumint.

Finalment, vull des d’aquí també solidaritzar-me amb el company de Grup, Gérard Onésta (Verts, Fr), qui ha estat jutjat i condemnat, conjuntament amb el diputat francès Noël Mamère i l’activista José Bové (ambdós a la foto) entre d’altres, per dur a terme accions de protesta contra plantacions de transgènics al sud de França, malgrat que, a aquell país, la gran majoria de població ja está reclamant de fa temps poder consumir productes lliures de transgènics.



  1. Hi ha hagut una clara vulneració dels dret individuals a un jugador català d’hokey, callareu?

    El defensors de la democràcia i dels drets de les persones, callareu?

    Us posareu sota la catifa?

  2. Crec recordar que l’unic estudi serios (a gran escala) fet a Europa sobre la influencia dels transgenics en el medi ambient fou fet al Regne Unit. De les tres especies estudiades, dues de transgeniques eren clarament superiors (i beneficioses pel medi) a les no modificades.
    Per tant, com a ciutada europeu, el que penso sobre els punts concrets d’aquest manifest es:

    A. Tothom va trobar grotesc que els ciutadans d’un estat nord-america es pronuciessin dient que el nombre pi era igual a tres. Jo trobo igual de grotesc que els ciutadans europeus puguin decidir sobre aquest tema, obviant els estudis cientifics fets fins ara (no n’hi ha cap que digui que ens morirem per menjar blat modificat!!).

    B. Aixo de la coexistencia es cert. Pero quin es el problema pels agricultors? Que com que els ecologistes han fet tanta campanya demagogica en contra, no es podra vendre res que contingui traces de transgenic.

    E. Hem pots dir quin risc comporten els OMG? Aixo si, amb proves, res de bla, bla, bla.

    Crec que haurieu de fer un manifest per destinar calers a fer mes estudis ben fets. Com al Regne Unit (l’especie que no era beneficiosa s’ha prohibit), i quan ho tinguem clar, potser decidim que els OMG son collonuts i vosaltres podeu seguir fent com els Amish als EUA.

    Per cert, la Caroline Lucas no et deuria passar el manifest en espanyol, oi? Suposo que l’escrigue en angles i tu l’has (o te l’han) traduit. Perque no ens el passes en catala? Sino el dia que et queixis que algun eurodiputat fatxa no permet el catala al parlament europeu, no tindras credibilitat.

    Finalment, solidaritat amb en Masoliver!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent