Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Multilingüisme, dret i llibertat

Amb la votació d’avui al Parlament Europeu hem evitat sentar un precedent que hauria pogut ser realment perillós. Recordo, tal i com ja vaig explicar en l’apunt del dia 16 de febrer ( Aliança catalana en favor de la llengua a Brussel.les ) que el tema motiu de controvèrsia era l’informe Graça Moura sobre la promoció del multilingüisme a la UE. El cas és que quan l’informe es va votar en Comissió CULT s’hi varen colar algunes esmenes proposades per l’eurodiputat espanyol Luis Herrero, segons les quals, per exemple, es contemplava la possibilitat que els pares i tutors puguin escollir la llengua oficial en la qual volen que els seus fills/es siguin educats/des en aquells països en què existeixin més d’una llengua oficial. Així mateix, el text sortint de la Comissió CULT advertia de l‘error de promoure una llengua a expenses dels drets de les persones que parlen una altra llengua. A ningú se li escapa que això és clarament un torpede dirigit a la línia de flotació del sistema d’immersió lingüística a Catalunya. És evident que l’intent del PP no tenia tant a veure amb la promoció del multilingüisme a la UE, com amb criticar i posar en entredit el model d’immersió lingüística de Catalunya, curiosament un dels que s’ha demostrat més eficaç a l’hora de promoure l’educació de diverses llengües tal i com posa de manifest el Segon Informe Periòdic presentat al Secretari General del Consell d’Europa en relació a l’aplicació a l’Estat espanyol de la Carta Europea de llengües Minoritàries i Regionals. Que el PP n’ha volgut fer bandera partidista ho demostra el fet que el dia de la votació a CULT van fer ple. Malauradament no vàrem ser prous a CULT per aturar-ho, però ens vàrem organitzar de cara a la plenària i vàrem coordinar un informe alternatiu a través de Maria Badia (PSE), Mikel Irujo (ALE), Ignasi Guardans (ALDE) i un servidor (Romeva, Verds), amb aportacions de l’exeurodiputat i avui Secretari General de Política Lingüística, Bernat Joan. Informe ha comptat amb 335 vots favorables en la votació d’avui , ja que també la GUE s’hi han acabat sumant, i per tant s’ha imposat al text de Graça Moura. Així doncs hem corregit el tret, i s’ha evitat, un cop més, que el PP usi el Parlament Europeu per a dur a terme la seva particular batalla nacionalista. Per altra banda, el text finalment adoptat fa propostes realment destinades a promoure el multilingüisme com que s’aposti per la subtitul.lació, l’etiquetatge en les diferents llengües i la promoció de l’ensenyament de llengües estrangeres.

Font foto: Parlament Europeu  1. Sembla mentida com poden arribar a ser de feixistes les accions del PP a Europa. Com pot ser que es dediquin a intentar ofegar les petites cultures europees! Seran bésties! Ja veieu quina mena de personal tenim davant.

    Salut i independència!

  2. Molt bé per la feina feta. El meu dubte és: quan, si és que poden, tornaran a reobrir el tema per intentar donar-hi la volta? És possible consolidar el que s’ha aconseguit i anar-ho ampliant i millorant. Els que no estem a Busel·les (o a Estrasburg) podem fer quelcom més, a part d’alegrar-nos del que de moment heu aconseguit (mai s’ha de baixar la guàrdia). Bé, en tot, cas, gràcies i enhorabona per la part que et toca, Raül.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües (català a la UE, multilingüisme,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent