Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 17 de maig de 2006

Més Europa amb menys recursos?

Avui hem votat al Parlament Europeu l’acord institucional sobre Perspectives Financeres (és a dir, el pressupost de la UE pel septeni 2007-2013), al qual, però, el Grup Verds/ALE hem votat negativament. La raó? La mateixa que fa temps estem esgrimint, en un moment en què Europa necessita un impuls més gran i un major compromís de la part dels Governs dels Estats, aquests fan exactament tot el contrari. Per tal de tenir més dades sobre el procés seguit en l’adopció d’aquestes perspectives financeres i sobre les postures dels diferents grups podeu consultar la nota del Parlament Europeu aquí.

Sigui com sigui, amb les xifres aprovades avui la UE inverteix menys d’1 euro al dia per cada ciutadà/na, front els 11 de la Generalitat o els 17 del Govern de l’Estat. Amb un nivell de despesa tant baix difícilment fomentarem l’europeïsme entre la ciutadania. (…)

 

Pel què fa a la nostra decisió de votar contra l’acord considerem que els 864.316 milions d’euros aprovats suposen un augment certament mínim en relació a la xifra que oferia el Consell (són només 4.000 milions d’euros més que la proposta del Consell del mes de desembre) i queda molt lluny dels 974.000 milions que originàriament demanàvem des del Parlament Europeu, i encara més dels 994.000 milions que havien reclamat desde la Comissió. La conseqüència directa de la rebaixa, a més, és que es àrees polítiques que considerem claus per a la consolidació d’una Europa social i sostenible, com són la recerca, les energies renovables, el desenvolupament rural o l’impuls de la societat del coneixement, no comptaran amb els recursos suficients.

Així mateix, al marge del fet que la mateixa estructura del pressupost és certament desfassada i cal que sigui actualitzada, el Consell ha renunciat a incloure en l’acord interinstitucional cap referència al procés de revisió del pressupost, posant de manifest per tant que no existeix voluntat d’afrontar en el curt termini una reforma pressupostària, la qual cosa deixa en les mans del Parlament la decisió d’impulsar alguna mena de reforma el 2008/09, cosa que necessàriament caldrà fer en relació a la despesa agrícola i a la introducció d’un sistema de recursos propis per a la UE.  1. Quan els polítics s’omplen la boca de promeses electorals oferint la baixada d’impostos és lògic pensar que les administracions públiques disposaran de menys recursos i per tant duran a terme menys actuacions i inversions. Per tant, no és la ciutadania la que decideix; si es volen pagar menys impostos és evident que gaudirem de menys serveis i inversions públiques. El que es decideix al parlament és la voluntat de la ciutadania, o no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent