Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Lopez de Uralde i EQUO

Dimarts va ser a Brussel.les Juan lópez de Uralde, impulsor de la fundació EQUO i exdirector de Greenpeace a Espanya. Va venir a presentar la iniciativa al Partit Verd Europeu i al grup dels verds europeus, del qual sóc vicepresident. Tan la Monica Frassoni (PVE) com en Dani Cohn-Bendit (President del Grup Verds/ALE) li vàren donar públicament suport i el van animar en la seva iniciativa de reconstruir l’espai, fins ara tan atomitzat, de l’ecologia política al conjunt de l’Estat.

López de Uralde va explicar en roda de premsa com és precisament aquesta atomització la que ha dificultat l’èxit del moviment mediambiental a l’Estat, així com el fet que sovint aquest moviment s’hagi centrat massa exclusivament en temes ambientals. Va subratllar que l’objectiu de la seva plataforma serà “obrir un espai polític verd rellevant a Espanya” i atreure “no solament a la part de l’opinió pública més preocupada pels temes mediambientals, sinó en general als ciutadans crítics (…) o que estiguin farts d’aquest model que ens està duent a una crisi ambiental i social cada vegada major”.

López de Uralde
va ser especialment crític amb el govern espanyola, i va denunciar la “desaparició” des de 2008 de les polítiques mediambientals per part del Govern socialista i el “gir radical” en les seves accions contra el canvi climàtic i en favor de les energies renovables.

És per aixó que, juntament amb d’altres actius del moviment de l’ecologia política i social, ha impulsat el projecte EQUO amb la intenció de “construir un moviment” unit que ofereixi una opció “esperançadora” a la societat espanyola i que combini dos eixos: les sostenibilitat mediambiental i l’equitat social.

El camí encetat es mesurarà en forma de resultat electoral ja a les properes eleccions legislatives, preistes si res no canvia, pel 2012.

López de Uralde
va rebre el suport explícit de Cohn-Bendit, impulsor de l’exitós projecte d’Europe Ecologie, a França, que va culminar amb l’elecció de 13 eurodiputats i eurodiputades quan només un any abans de les eleccions les enquestes apuntaven a una desaparició de la representació francesa dels verds. Cohn-bendit va ser diàfan en la seva valoració de la difícil situació que viu el moviment ecologista a l’Estat espanyol: “O s’uneixen o no tenen res a fer. Espanya necessita una força política Verda. Han de crear una realitat dinàmica que vagi més enllà d’aquests petits grups que tenen el costum de no veure més enllà dels seus propis problemes, més enllà dels seus nassos“.

Vaig tenir ocasió de sopar amb en López de Uralde i vaig constatar, un cop més, la gran solidesa de la seva iniciativa i del seu projecte, que considero engrescador i seriós. Tan de bo aconsegueixi, aconseguim, els objectius plantejats i l’ecologia política a l’Estat superi l’impasse que fa dècades viu.

Foto: López de Uralde en la roda de premsa, acompanyat de Cohn-Bendit i Frassoni. font: EFE.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política espanyola (des del PE) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent