Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Llum verda del PE a la Taxa sobre les transaccions financeres (TFF)

La majoria del Parlament Europeu acabem de votar a favor de posar en marxa el procediment de cooperació reforçada entre alguns estats membres, inclosos l’espanyol, perquè introdueixin la taxa sobre les transaccions financeres (TTF). Són 11 els països de la UE que han d’iniciar aquest procediment (trobareu més informació a: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1138_en.htm?locale=es).

Així doncs, no era tan difícil, oi? Que cadascú valori perquè (o més ben dit, per culpa de qui), no s’ha fet abans.

Sigui com sigui, un cop implementat, Europa es convertirà en el primer lloc en el món en tenir una Taxa d’aquestes característiques, més enllà de les fronteres estatals, la qual cosa implica un important pas per a l’impuls d’una TTF global. Des dels Verds hem reiterat sovint que volem que la TTF inclogui als 27 estats membres. Per a nosaltres és inacceptable que Londres prioritzi la city per davant dels drets de la ciutadania. No obstant això, el repte ara consisteix a posar la pressió necessària sobre el Consell perquè aquest no bloquegi la creació de la Taxa, via cooperació reforçada. De fet, el vot majoritari a favor de la TTF al Parlament Europeu s’ha de llegir com una crida a tots els Estats a sumar-se a aquesta.

La TTF és imprescindible per tal de frenar l’especulació financera i generar ingressos necessaris a partir activitats financeres que, pràcticament, no suporten cap tipus de pressió fiscal actualment.

Confiem que la versió final de la Taxa inclogui disposicions sobre un “principi d’emissió”, segons el qual les institucions financeres situades fora dels Estats participants també es vegin obligades a pagar la TTF si negocien valors emesos originalment a la UE.

D’altra banda, exigim que els ingressos generats per la TTF tinguin un paper important com a part d’un sistema de recursos propis per al pressupost de la UE, i que en particular s’utilitzin per a la lluita contra l’escalfament global i l’ajuda al desenvolupament.

Font foto: ATTAC


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent