Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Llei espanyola d’armes: intent frustrat

El Projecte de Llei sobre Transferència d’Armes presentat pel Govern a petició del Congrés de Diputats i de les ONG que fa anys que la reclamen ha resultat ser una gran decepció. En primer lloc, el text presentat és fonamentalment un text en la lògica dels departaments d’Industria, Comerç i Economia amb l’únic objectiu d’adecuar l’actual legislació espanyola al context internacional de les normes ja acceptades. Malgrat que això és correcte, i que cal fer-ho, trobo a faltar l’ambició i la voluntat de lideratge a escala mundial que el govern ha dit tenir en tot aquest tema des de l’arribada de Zapatero. En altres paraules, (segueix…)

l’estratègia, pel què sembla, és la de sempre: afirmar que nosaltres volem anar més lluny, però que com d’altres països no volen, doncs no hi podem fer res. En canvi, allò que realment m’agradaria veure en una llei espanyola d’armes és una voluntat per part del govern espanyol d’esdevenir el Canadà del Tractat Internacional contra les Mines (per alguna cosa se’l coneix com el Tractat d’Ottawa) o la Costa Rica del Tractat Internacional d’Armes. Per tot això, seria molt desitjable que la Llei espanyola tingués l’ambició de, com a mínim, igualar la situació espanyola a les millors pràctiques existents en aquests moments en aspectes com la transparència, el control d’armes, el control d’intermediaris, el control de les armes de doble ús, el rigor en el compliment del Codi de Conducta de la UE, etc…  L’informe elaborat per les ONG ‘Una ley con agujeros‘ és un excel.lent compendi de les millors pràctiques que cal usar com a model.

Així mateix, tenint en compte que el Parlament Europeu sempre ha anat per endavant de les altres institucions europees a l’hora de reclamar més i millors pràctiques pel què fa al control de les armes, seria també desitjable que la Llei espanyola es basés en els acords adoptats pel Parlament Europeu, essent el darrer l’informe sobre l’aplicació del Codi de Conducta el més ambiciós dels que s’ha aprobat fins ara. Només a tall d’exemple, va ser el Parlament Europeu qui ja l’any 1994 reclamava l’existència d’un Codi de Conducta de la UE sobre transferències d’armes, el qual va ser adoptat pel Consell l’any 1998, i ara és també el Parlament Europeu qui reclama que el Codi esdevingui una Posició Comuna i, per tant, un text jurídicament vinculant. En altres paraules, si el govern espanyol vol mostrar voluntat de lideratge, almenys a escala europea, seria més que raonable que enlloc d’inspirar-se en aquells aspectes ja consensuats a escala intergovernamental, assumís les propostes del Parlament Europeu, entre d’altres motius per què els eurodiputats i eurodiputades del PSOE van votar-hi a favor, i liderés el procés de convenciment dels seus col.legues d’altres governs.

L’objectiu de la Llei espanyola, almenys per a algunes persones que fa molts anys que l’esperàvem i la reclamàvem, no hauria de ser simplement adaptar-se al marc jurídic ja existent per tal de garantir, com sovint se’ns ha dit, que les empreses d’armes espanyoles siguin més competitives a escala internacional, sinó impulsar-ne la reforma per tal que aquest marc jurídic garanteixi que en cap cas les armes espanyoles (i d’altres components) acabin essent responsables directes de vulneracions de drets humans, de tortures, d’alimentar conflictes vigents o latents, d’alimentar tensions regionals o de soscavar el desenvolupament de comunitats i països sencers, entre d’altres.

En altres paraules, és evident que el contingut de la Llei ha de ser tècnic, però el fons de la mateixa ha des er molt més polític, en el bon sentit del terme. No val aquí posar al mateix nivell la defensa dels interessos de la industria militar espanyola i la promoció de mecanismes de control més estrictes i més responsables pel què fa a les transferències d’armes. Més aviat allò que convé és que els interessos de la industria estiguin condicionats per la responsabilitat política d’impedir que les armes espanyoles vulnerin els criteris tan bàsics i fonamentals com, per exemple, els establerts en el Codi de Conducta de la UE sobre exportacions d’armes.

Finalment, un cop més cal reconèixer el treball de sensibilització i mobilització que estan duent a terme les ONG, les quals, lògicament, tambés estan molt preocupades davant el text presentat pel Govern. Adjunto a continuació el seu comunicat de premsa.

COMUNICADO DE PRENSA

6 de febrero de 2007

Comercio de armas en España: Una ley con agujeros

Nuevo informe de Amnistía Internacional, Intermón Oxfam y Greenpeace sobre el proyecto de ley de comercio de armas en España


Madrid/Barcelona.- La Ley de comercio de armas que ha propuesto el Gobierno, reclamada durante años por Amnistía Internacional, Intermón Oxfam y Greenpeace con el apoyo de cientos de miles de personas, ha defraudado las expectativas de las organizaciones, según afirma el informe que han hecho público hoy "Comercio de Armas en España: una ley con agujeros".

La principal conclusión de este documento es que el proyecto de ley, si no se modifica durante su tramitación parlamentaria, no supondrá un verdadero avance para impedir que las armas españolas lleguen a destinos equivocados, incluyendo países donde se violan los derechos humanos o inmersos en situaciones de pobreza.

?Elevar a rango de ley la normativa sobre comercio de armas es un avance importante. Pero si la ley no mejora sustancialmente la transparencia de la información oficial sobre esta materia y no deja claros los criterios para autorizar o no las exportaciones, no supondrá ningún cambio importante sobre la situación actual?, afirman las organizaciones.

En la actualidad no es posible saber qué se ha vendido exactamente desde España a un determinado país, cuál será el uso final del producto exportado, ni cómo se interpretan los criterios del Código de Conducta de la Unión Europea sobre exportación de armas, según el cual no deben exportarse armas a países con graves violaciones de derechos humanos, en situación o riesgo de conflicto armado o cuando haya riesgo de desvío, entre otras situaciones.

Tampoco es posible saber con qué garantías cuenta el Gobierno al autorizar una venta de que la misma no tendrá un impacto negativo en el país de destino o en un país tercero, y por qué se deniega una licencia de exportación. Además, las actas de las reuniones de la JIMDDU1, el organismo interministerial que decide sobre las transferencias de armas, continúan siendo secretas.

Esta situación es la que ha permitido que entre los destinos habituales de las armas españolas de los últimos años se encuentren países como Colombia, Israel, Marruecos, China o Indonesia, entre otros. En algunos de estos países se cometen graves violaciones de los derechos humanos. Algunos de ellos están sumidos, desde hace décadas, en conflictos armados y en otros impera la pobreza.

?Esta Ley no debe ser una ley ?colador? que permita las transferencias de armas a destinos equivocados. Si hay voluntad política para ello, hay muchos aspectos de la ley que pueden ser reforzados, siguiendo el ejemplo de las mejores prácticas de otros países. Esta es una oportunidad única para que España tenga la mejor ley de comercio de armas?, añaden las organizaciones.

El informe que hoy se presenta analiza el proyecto de ley del Gobierno, compara la legislación y la práctica en materia de comercio de armas de diez países (entre ellos Alemania, Estados Unidos, Finlandia, Italia y Reino Unido) y hace recomendaciones concretas que deberían ser tenidas en cuenta por los grupos parlamentarios para reforzar la ley durante su tramitación y poner fin al comercio irresponsable de armas.

Las organizaciones destacan como aspecto positivo del proyecto de ley la inclusión de las armas de caza y tiro deportivo, así como sus municiones, como material sujeto a control. Otra medida en la dirección correcta es la obligación del Gobierno de informar sobre la naturaleza del usuario final de las armas exportadas. Muy pocas novedades positivas para un proyecto que debería ser mucho más ambicioso.

Recomendaciones de las organizaciones para mejorar el proyecto de ley

Los grupos parlamentarios tienen ahora la responsabilidad de aprovechar esta oportunidad única de aprobar en España una ley que regule de manera exigente y eficaz el comercio de armas, mejorando el proyecto de mínimos presentado por el Gobierno. Para las organizaciones, una ley eficaz de comercio de armas debe:

    • Asegurar la máxima claridad y concreción y corregir las disposiciones ambiguas o incompletas en materia de exportación y criterios de autorización.
    • Establecer mayores controles al comercio exterior de material de defensa y doble uso, teniendo en cuenta las buenas prácticas de otros países
    • Aumentar los niveles de transparencia de la información oficial.
    • Limitar la discrecionalidad de la JIMDDU (Junta Interministerial Reguladora del Comercio Exterior de Material de Defensa y de Doble Uso)
    • Desarrollar nuevos mecanismos de control parlamentario para poder parar, en su caso, una exportación de armas a un lugar equivocado antes de que se produzca.

Por otro lado, las organizaciones lamentan no haber tenido acceso al borrador del proyecto de ley para hacer comentarios, como sí lo ha tenido la industria armamentística.

Por último, Amnistía Internacional, Intermón Oxfam y Greenpeace piden al Gobierno español que informe con puntualidad sobre las exportaciones de armas españolas: todavía no se han enviado al Congreso de los Diputados las estadísticas oficiales sobre el primer semestre de 2006. Además, el Gobierno debe incorporar ya los avances en control y transparencia que se proponen en el informe de las organizaciones, sin tener que esperar a la aprobación de la ley.

FIN DEL COMUNICADO

Amnistía Internacional. Ángel Gonzalo 91 310 12 77 / 630 74 68 02 agonzalo@es.amnesty.org. www.es.amnesty.org

Intermón Oxfam Anna Argemí 93 482 08 42 / 628 049 352 aargemi@intermonoxfam.org www.intermonoxfam.org

Greenpeace Marta San Román 914 44 14 00 / 680 40 06 45marta.sanroman@es.greenpeace.org www.greenpeace.es

1 (Junta Interministerial Reguladora del Comercio Exterior de Material de Defensa y de Doble Uso)

Nota: a la categoria Armes/Desarmament (barra dreta) trobareu tots els apunts relatius a les qüestions de control d’armes i desarmament d’aquest bloc.

Foto: Acció de les ONG en favor d’un Tractat Internacional d’Armes. Font: Campanya Armes sota Control.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Armes/Desarmament per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent