Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

L’infern de votar des de l’estranger: denuncia a la Comissió Europea

Un total de 150.346 electors catalans que resideixen a l’estranger no podran votar en les eleccions catalanes del 25 de novembre i només 16.271 amb dret a vot han pogut superar el primer tràmit de l’anomenat ‘vot pregat’ i tenen alguna esperança de rebre a temps les paperetes que els permetin votar el 25-N, segons ha indicat la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). Això representa, que poden rebre les butlletes només un 10,38% del total de catalans inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents), que és de 156.617. Un 89,62% dels electors exteriors catalans es quedarà sense poder votar.

La darrera reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General d’Espanya (LOREG) ha augmentat la complexitat per al vot a l’estranger, principalment introduint el vot pregat i impedit la identificació del votant amb un passaport espanyol vigent. El vot pregat és una trava per exercir el dret a vot, el qual hauria de ser reconegut a tot aquell que s’hagi inscrit en el registre consular.

És per tot plegat que he presentat una pregunta a la Comissió Europea en els següents termes:

Creu la comissió que la reforma de la LOREG és una limitació al principi de lliure circulació de persones de la Unió Europea? ¿Considera que el vot pregat limita el dret a vot dels residents a l’estranger i la participació ciutadana? ¿Instarà Espanya a modificar la LOREG, per eliminar el vot pregat, introduir mecanismes flexibles digitalitzats de votar i permetre el vot amb el passaport?

Font foto: LVD


  1. Certament, s’hauria de poder exercir el vot des d’on sigui, i sobretot si es viu dins la UE. Una solució podria ser obrir un periode preliminar de vot a distància (p.ex. a les ambaixades) sense haver de justificar la residència al país on es diposita el vot.
    Un cop s’hauria votat, quedaria reflectit en el cens electoral per tal d’evitar vots duplicats.
    La llei electorial hauria de tenir en compte que els electors inscrits al CERA som més nombrosos que els habitants de moltes capitals de comarca o fins i tot de província…
    Estic empadronat a Berlín des de fa gaire bé 3 anys i he rebut tota la documentació a cada convocatòria d’eleccions. Suposo que el meu cas és anecdòtic, i que molts no s’han empadronat a l’estranger per raons personals, laborals, d’arrelament, etc.
    En tot cas, gràcies Romeva per denunciar aquesta situació i per donar una veu als que no podran -malauradament- exercir el vot. Teniu el meu suport!

     

  2. Moltes gràcies ! Romeva per el teu suport, al esmentar el problema que és refereix  el dret a vot dels residents a l’estranger, és complicat, i quasi impossible. El meu fill treballa a Noruega  fa quasi dos anys i segurament será el segon cop que no podra votar. 
    Treballa allà perquè al nostre país no ha pogut trobar feina,no per gust!. Té un horari complicat,treballa moltes hores per poder venir a passar el nadal a casa amb els seus.
    És enginyer naval superior,a més a més també té la tecnica,idiomes etc…
    Després diran que tením fuga de talens! el que no tením és feina, i vergonya diría yo ,només demanen poder treballar,són joves que s’han deixat la joventud i la  pell per poder tirar endevant la seva vida i també el seu país . I ara a sobra de ser criticats per maxar, després d’estudiar tan,”perquè tots els joves no són ninis” i passar-se un any buscan feina i fent entrevistes arreu de’l mon. 
     No pot votar!
    De veritat,a vegades amb pregunto de qué serveix tanta tecnologia si no sóm capaços d’aplicar-la en casos com aquestos.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Catalana/PPCC/Andorra per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent