Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

L’Eurocambra pot tombar avui ACTA

Vilaweb dedica avui un extens article explicant per què una gran majoria del PE ens oposem a l’acord Contra Pirateria (ACTA). Cinc dels Comitès del PE ja han votat a favor de rebutjar la proposta d’acord. A les 1200 comença la votació definitiva, la del plenari. Tot apunta que també avui hauriem de dir un no alt i clar al què i al com, d’aquesta proposta. A veure què passa. 

Segons Vilaweb:

L’Eurocambra pot tombar avui ACTA

“El ple del Parlament Europeu reunit a Estrasburg vota avui si accepta o no l’Acord Comercial d’Anti-Falsificació (ACTA). Tot fa pensar que l’ACTA serà rebutjat i que no es podrà aplicar enlloc de la Unió Europea. Aquest acord comercial, que pretén combatre el tràfic de falsificacions i la violació de la propietat intel·lectual a nivell internacional, ha causat molta polèmica. Hi ha més de 2,8 milions de ciutadans europeus que han signat a favor de frenar-ne l’aplicació, sobretot perquè creuen que atempta contra la llibertat d’expressió a internet.  

El mes de gener l’ACTA va ser subscrit per vint-i-dos estats membres de la UE, però cal que l’eurocambra ho ratifiqui. Cinc comissions del Parlament Europeu ja han recomanat de rebutjar l’ACTA: la de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior; la d’Indústria, Investigació i Energia; la d’Afers Jurídics, i la de Desenvolupament.

A aquestes s’hi va sumar la setmana passada la comissió de Comerç Internacional, que va aprovar per dinou vots a favor i dotze en contra una recomanació al ple perquè no accepti l’acord internacional. L’eurodiputat Raül Romeva, membre d’aquesta comissió, ha explicat al seu bloc el motiu del rebuig. 

El tractat té com a objectiu reforçar l’aplicació de les normes de protecció dels drets de propietat intel·lectual, combatre la pirateria a internet i evitar la importació de béns falsificats. Els principals arguments dels detractors de l’ACTA són que vulnera les llibertats a internet i al concepte de cultura lliure, i també alguns drets humans com ara l’accés universal a la salut, a causa de la restricció de l’ús de medicaments genèrics.

Tots els partits polítics s’han mostrat en contra de l’aplicació de l’acord. L’excepció és el Partit Popular, que considera que és una bona base per a combatre la falsificació de béns i la pirateria a escala internacional. El grup popular demana d’ajornar la votació fins a saber què dictamina el tribunal de la Unió Europea. 

Va ser la Comissió Europea qui va recórrer al tribunal per rebre l’aval sobre la compatibilitat de l’acord amb la llei europea. Precisament el comissari de Comerç, Karel De Gucht, que va escriure aquesta opinió a VilaWeb, ha recordat avui que és partidari d’esperar la resolució del tribunal. 

La Unió Europea va negociar fa mesos l’ACTA amb els Estats Units, Austràlia, Canadà, Corea del Sud, Japó, Marroc, Mèxic, Nova Zelanda, Singapur i Suïssa. Vint-i-dos estats s’hi van mostrar partidaris, mentre que Alemanya, Eslovàquia, Estònia, els Països Baixos i Xipre s’hi van negar. Ara bé, per tal que l’acord entri en vigor a la UE, és necessària la ratificació per part del Parlament Europeu, que pot acceptar o rebutjar el text, però no modificar-lo.

Així mateix, perquè entri en vigor a nivell mundial caldria que fos ser ratificat per un mínim de sis dels estats que el van negociar.” 

Photo:

The highly controversial Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) took centre stage during this plenary session as MEPs aired divergent views.

Rapporteur David Martin suggested voting against, as did many other MEPs, highlighting the civil liberty concerns which could be inherent to such an agreement.

De Gucht intervening today in plenary, while Sandrine Belier and Raül Romeva i Rueda follow the debate and comment it on twitter. Font: This photo is copyright free, but must be credited: “© European Union 2012 – European Parliament”. (Attribution-NonCommercial-NoDerivs Creative Commons license). For HR files please contact: webcom-flickr(AT)europarl.europa.eu



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent