Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La Troika neoliberal insta a la privatització de l’aigua

Diverses ONG, entre les que es troben Enginyers Sense Fronteres i Ecologistes en Acció, va enviar fa quatre mesos una carta al Comissari d’Economia, el Sr. Olli Rehn, en relació a les recomanacions que la Troika (BCE, FMI i Comissió Europea) fan a Portugal i Grècia, i que inclouen, entre d’altres, la privatització dels serveis públics, incloent l’aigua.

La Comissió ha respost dient que “considera que la privatització dels serveis públics, incloses les empreses d’abastament d’aigua, pot oferir beneficis a la societat (…)”.

Si la proposta de la Troika ja és preocupant, la resposta de la Comissió encara ho és més. La institucionalització del model neoliberal está adquirint dimensions altament preocupants. Les retallades que s’estan aplicant al país i a l’estat són greus, però més ho és la deriva de les actuals tendències polítiques europees, especialment quan es dediquen a posar en qüestió drets fonamentals de les persones, com és, per exemple, el de l’accés a l’aigua.

La privatització de serveis públics, bàsics, en l’actual context de crisi i austeritat, comportarà un increment en el preus que acabaran pagant les persones més vulnerables.

Juntament amb d’altres col.legues grecs, portuguesos i alemanys hem presentat una pregunta a la Comissió Europea demanant explicacions. En concret recordem que aquesta mena de recomanacions violen “la suposada neutralitat de la UE, prevista en els tractats -principi de subsidiarietat- sobre qüestions com la propietat pública/privada i la gestió dels serveis col.lectius d’aigua”.

A més a més hem demanat a la Comissió i la Troika que escoltin les demandes de la ciutadania i declari l’accés a l’aigua com a dret fonamental i universal, tal i com ho demana la Iniciativa Ciutadana Europea: Dret a l’Aigua (http://www.right2water.eu/).

Així mateix, recordo que el Parlament Europeu també vàrem demanar a la UE que augmenti els seus esforços per aconseguir l’accés universal a l’aigua i el sanejament.

Font foto: Enginyers Sense Fronteres Catalunya


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent