Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 17 d'abril de 2013

La PAH: la nostra candidata al Premi Ciutadà Europeu 2013

Juntament amb els meus col.legues al Parlament Europeu, Ana Miranda (BNG) i Willy Meyer (IU), hem presentat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) com a candidata a rebre el premi Ciutadà Europeu 2013 que atorga anualment el Parlament Europeu. Aquest guardó premia aquelles persones o organitzacions que hagin destacat pel seu compromís en la defensa dels valors consagrats en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

Tots tres hem valorat l’extraordinari compromís social de la plataforma en la defensa dels afectats per processos de desnonament a l’Estat espanyol, que tenen com a conseqüència que milers de famílies es quedin literalment sense un lloc on viure, en un drama que s’ha tornat quotidià.

Cal acabar amb el drama dels desnonaments, a Catalunya, a Espanya i a Europa!

Personalment considero que el Parlament Europeu s’ha de situar al costat del 99% que està patint aquesta crisi. Atorgar a la PAH el premi Ciutadà Europeu 2013 seria una manera ben visible de fer-ho.

L’any 2012 (només), la banca espanyola s’ha quedat amb 30.034 primers habitatges per impagament d’hipoteques, un desnonament cada 15 minuts segons un estudi del Col·legi de Registradors d’Espanya. Mentrestant, les dades de l’INE indiquen que un 20% del parquet d’habitatges estan buits. Gran part d’aquests desnonaments són executats pels mateixos bancs recapitalitzats a partir del prestec de 37.000 milions d ‘€ de la UE, com Caja Madrid, Bancaixa, Catalunya Caixa i NovaGalicia Banc.

Ja n’hi ha prou de salvar bancs que deixen les persones sense habitatge!

Mesures com la dació en pagament, el lloguer forçat d’habitatges buits i frenar tot procés de desnonament fins que no es resolgui la llei hipotecària espanyola són crucials.

La tasca de la PAH, sorgida en aquest context, ha estat clau a l’hora de crear xarxes de solidaritat i dedicant els seus esforços a lluitar pel dret efectiu a un habitatge. Entre les propostes que ha liderat destaquem haver aconseguit l’admissió a tràmit de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor de la dació en pagament (després de presentar un milió i mig de signatures) per canviar la legislació hipotecària espanyola. Una llei que, tal com va dictaminar el Tribunal de Justícia Europeu en sentència del 14 de març de 2013, incompleix la Directiva 93/13/CEE, en no oferir un recurs legal eficaç per demostrar el caràcter abusiu del seu contracte de préstec per poder detenir un desnonament. La sentència considera que no pot sostenir-se que una persona sigui condemnada a pagar un deute perpetu derivada d’un procediment il·legal.

Foto: Presentació signatures demanant ILP davant Congrés diputats. Font: EFE.


  1. Necessita préstecs a un baix tipus d’interès? Li han negat préstecs de banc
    perquè no tenen garanties o tenen mal crèdit? Està cansat de banc
    l’estrès? Llavors vostè està en el lloc correcte, poseu-vos en contacte amb nosaltres ara
    halmsfundsplc@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent