Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La independència del Tribunal Constitucional: carta a la vicepresidenta Reding

Un grup d’Eurodiputats/des de Catalunya i Euskadi hem enviat una carta a la Comissària Reding per denunciar la manca d’independència del Tribunal Constitucional.

Juntament amb Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Izaskun Bilbao (PNB), i Iñaki Irzabalbeitia (Aralar, en representació d’ERC), hem demanat a Reding que intervingui per imposar criteris europeus d’independència judicial a l’estat espanyol

Des de fa mesos, els eurodiputats catalans de tots els partits, excepte el PP, ham mostrat la nostra preocupació per la falta d’independència judicial a l’estat espanyol, especialment després del cas del fiscal superior de Catalunya, Rodríguez Sol, que va haver de dimitir per haver-se expressat a favor del dret a decidir.

Amb tot, el coneixement públic que l’actual President del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos ha estat militant del Partit Popular, almenys, de 2008 a 2011, ha posat en dubte la independència del màxim òrgan judicial de l’Estat, a més de les seves posicions marcadament anti-catalanes.

Els/les eurodiputats/des hem recordat a Reding que segons la llei orgànica del poder judicial, “els jutges i magistrats no podran pertànyer a partits polítics o sindicats o treballar per als mateixos”. Aquest extrem està confirmat per l’article 127 de la Constitució que el mateix Pérez de los Cobos haurà d’interpretar i que els mateixos integrants del TC no han respectat al votar per 9 a 2 contra la proposta de recusació de la Generalitat.

Així mateix, hem remarcat que després d’aquest fet, l’estat espanyol ja no compleix amb les normes d’independència judicial que la UE reclama a tots aquells Estats que en volen ser membres.

Per aquest motiu demanem a Reding que actuï per aturar aquesta deriva de l’estat espanyol i que intervingui per tal que l’estat espanyol segueixi criteris europeus d’independència judicial. 

Finalment, també hem recordat a Reding que el precedent d’Hongria demostra que una actuació ràpida és fonamental per resoldre aquesta classe de problemes.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política espanyola (des del PE) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent