Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 6 de maig de 2008

La Directiva de la Vergonya

Diumenge passat, Andreu Missé, corresponsal de El Paísa Brussel.les, explicava amb detall el debat que actualment tenim en el si de les institucions europees en relació a una més que pol.lèmica proposta de Directiva, la coneguda Directiva del Retorn, ja batejada per nombrosos col.lectius i ONG com la Directiva de la Vergonya. El mateix José Maria Ridao aprofitava també l’assumpte per fer un article especialment crític amb la Comissió Europea i els Estats que l’han impulsada (La Comisión hará historia). El tema és important, sens dubte, i les conseqüències en cas que s’adopti poden ser greus. El debat, doncs, està servit, i a tots els grups ens toca definir-nos al respecte. La nostra postura (ICV) l’adjunto a continuació en forma de nota de premsa difosa avui als mitjans: (segueix…)

Nota 06.05.08

 

L’eurodiputat ecosocialista participarà demà 7 de maig a la manifestació “No a la directiva de la vergonya!” a Brussel·les

Romeva: “La directiva Retorns és inacceptable, perquè dóna carta blanca a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals”

L’eurodiputat d’ICV adscrit al Grup Verds/ALE, Raül Romeva, ha expressat la seva preocupació per la “Directiva relativa als procediments i normes comunes als Estats Membres per al retorn dels nacionals de tercers països que es trobin il·legalment al territori”. “Aquest directiva és inacceptable, perquè dóna carta blanca a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals, no planteja la qüestió des de la òptica de Drets Humans, no només estableix mesures que consisteixen en privar de llibertat a les persones migrades, sinó que tampoc fixa normes de protecció suficients per impedir que les ja deplorables condicions actuals es deteriorin encara més”, ha afirmat.

L’eurodiputat ecosocialista ha mostrat la seva oposició a l’actual enfocament que té el text i el seu desacord amb caire de les negociacions en vistes de la imminent sessió del Consell en què es debatrà i votarà el tema. De la mateixa manera, Romeva creu que “s’ha posat de manifest que el Consell no té realment la intenció de qüestionar les pràctiques dels Estats membres menys protectors dels drets fonamentals de les persones en situació d’estada il·legal.” “En el domini també sensible que afecta a la dignitat de les persones, no podem acceptar que el dret europeu es construeixi alineant-se amb les pràctiques nacionals més restrictives i fent una harmonització de mínims en matèria de Drets Humans”, ha afegit.

Romeva ha explicat que “ICV defensem que si com a últim recurs cal recórrer a la detenció, aquesta només pot ser el temps estrictament necessari per organitzar l’expulsió, essent aquest el més curt possible y previst per Llei”. L’eurodiputat d’ICV també creu “inacceptables” la imposició d’una prohibició de readmissió de fins a 5 anys en tot el territori europeu, la possibilitat oberta de detenir famílies i menors no acompanyats, de retornar persones vers camins de trànsit, la poca protecció envers les persones vulnerables a l’allunyament, el fet que no impedeixi la detenció dels sol·licitants d’asil o l’insuficiència de garanties substancials en matèria de recurs de les decisions de retorn i d’internament. Romeva ha explicat que el Grup Verds/ALE hi presentarà esmenes en la plenària de juny a Estrasburg, on hi haurà una primera votació.

Per altra banda Romeva, que participarà demà 7 de maig a la manifestació “No a la directiva de la vergonya!” a Brussel·les, ha lamentat l’existència d’un procés paral·lel de negociacions informal, i ha demanat els seus i les seves col·legues de no “subscriure un compromís intervingut i que respectin un veritable procediment de codecisió entre el Parlament i el Consell que permeti a cada diputat i diputada expressar-se lliurement i votar les disposicions més favorables als drets de les persones i conformes als compromisos internacionals dels Estats membres de la UE en matèria de drets humans”.

 

Font foto: AFP/BBC  1. Hi ha quelcom pitjor a malviure a la teva terra, i és malviure explotat en terra estranya. Molt fàcil això d’oposar-se acríticament, deu ser com lo del trasvassament.
    Si tan aprecieu els drets fonamentals, ajudeu enèrgicament a la millora de les condicions de vida en llurs països d’origen. Aquí se’ls vol per explotar-los, així de cru, amb la connivència dels qui ho maquillen com si fessim una obra de caritat.
    Amb això no justifico directives arbitràries o manifestament inhumanes. Simplement voldria que calés la necessitat de conjuminar polítiques d’estímul al retorn amb la col·laboració REAL al desenvolupament d’aquelles zones, cosa beneficiosa per tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Migracions per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent