Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Hu Jia

Ara fa uns mesos alguns diputats i diputades al Parlament Europeu vàrem proposar als dissidents xinesos Hu Jia i Zeng Zynian pel Premi Sakharov. No vàrem guanyar (ho va fer, també merescudament, Salih Mahmoud Osman), però el motiu que ens va motivar a presentar la doble candidatura xinesa està cada cop més justificat, especialment després que Hu fos detingut per la policia xinesa acusat ‘d’incitar a la subversió del poder de l’Estat’, mentre la seva dona es troba retinguda i sota vigilància. Quin ha estat, però, el seu veritable crim? Doncs lluitar en favor d’un moviment democràtic xinès, de la defensa del medi ambient i contra la proliferació de la SIDA. De la detenció en parlava diumenge José Reinoso, corresponsal de El País a la Xina (Represión antes de los Juegos). Amnistia Internacional fa temps que du a terme una campanya de denúncia d’aquesta persecució i aquesta setmana algunes i alguns diputats hem tornat a posar el tema a l’agenda impulsant una resolució d’urgència que s’haurà de debatre i votar dijous a Estrasburg. Massa dubtes planen encara sobre (segueix…)
l’elecció de Beijing com a capital olímpica mundial. Sens dubte aquest esdeveniment serà una gran provar tant per a les autoritats xineses (que hauran de demostrar si estan a l’alçada del que diuen voler ser, un estat modern democràtic i respectuós amb els drets humans), però també per la resta del món (que haurà de respondre amb responsabilitat quan tinguin lloc episodis com aquest de la detenció de Hu). Ara com ara, ni uns ni altres semblen estar en bona situació per guanyar, ni que sigui, la medalla de la credibilitat.

Veure el text de la resolució que hem presentat com a Verds/ALE.

Altres apunts sobre la situació dels drets humans a la Xina, especialment en vigílies dels Jocs Olímpics, els trobareu a la categoria Àsia Oriental d’aquest bloc. A continuació adjunto les línees argumentals de la meva inervenció per al debat:

Intervención en plenaria de Raül Romeva i Rueda. URGENCIAS: Hu Jia

17 de enero de 2008

Los Juegos Olímpicos deberían ser percibidos tanto por parte de las autoridades chinas como por parte del resto del mundo, como una oportunidad para que China cambie su imagen ante el mundo. Una imagen especialmente afectada por las continuas vulneraciones sobre derechos humanos de las que son víctimas grupos muy distintos y por motivos también muy distintos.

La detención de Hu Jia, entre otras, pone de manifiesto que China no está aprovechando como debería esta oportunidad, y supone a la vez un recordatorio para quienes vieron en China un país preparado y suficientemente abierto como para organizar un evento de carácter internacional como son unos Juegos Olímpicos.


China aún está a tiempo de cambiar dicha imagen, pero para ello es preciso que se tome más en serio cuestiones como el respeto de la libertad de expresión y de asociación, y que abandone su obsesión por detener, castigar y condenar a sus ciudadanos y ciudadanas a quienes acusa de un crimen ciertamente difícil de argumentar como es el de ‘incitar a la subversión del poder del Estado’.

Foto: Hu Jia i Zeng Zynian. Font: Parlament Europeu



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Àsia Oriental (DDHH, Xina, Tibet, Taiwan, Birmània,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent