Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Green New Deal amb perspectiva de gènere

Ahir vàrem presentar el darrer número de la sèrie ‘El pensament i l’acció’, que edita la Fundació Nous Horitzons. Es tracta del treball Green New Deal amb perspectiva de gènere,  coordinat per Maria Freixanet i que ha comptat amb la col.laboració de Maria de la Fuente, Marta Tur i Daniel Polo.

El treball omple un immens buit acadèmic i polític pel que fa a la generació de propostes que ens han de permetre sortir de les crisi, establir les bases per tal que aquestes no es repeteixin, i aprofitar les enormes potencialitats que progrés que tenen les nostres societats.

El punt de partida del text és el concepte mateix de Green New Deal, inspirat per un grup d’economistes de la New Economic Foundation els quals, tenint en compte que la crisi econòmica actual és la més aguda dels anys 30, han proposat recuperar la idea d’una forta inversió pública -aquest és el punt en comú amb l’antic New Deal– focalitzada en els nous sectors verds de l’economia. Aquesta proposat ha estat desenvolupada per diversos partits verds a escala internacional.

El valor afegit del treball de Freixanet et al. consisteix a incorporar la perspectiva de gènere, una visió sovint malauradament absent.

En síntesi, el text conclou amb la següent reflexió:

Per rescatar el món del treball de la dinàmica insostenible que l’atrapa, haurem d’emprendre reformes que posin les persones al capdamunt de les prioritats. D’una banda, haurem de traspassar molta força de treball cap als serveis personals; en aquest document hem insistit molt en la necessitat de desplegar dignament aquest sector. I de l’altra, possiblement haurem de treballar tots una mica menys en l’àmbit productiu. Haurem de repartir millor la feina i les tasques de cura, que tots i totes necessitem. Haurem de repartir millor els temps de la vida quotidiana: tots, els que donen diners i els que no.

La lectura, a més de ser realment amena, és del tot engrescadora. Us en recomano la lectura.

Foto: presentació estudi. Des de la dreta: Freixanet, Bosch, Claramunt i Romeva. Font: ICV.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent