Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

És l’hora de la paritat, també a Europa. Fa temps que fem tard!

Aquesta setmana, a Estrasburg, hem construït una coalició multipartit amb l’objectiu d’exigir als governs dels estats membres, als partits polítics europeus i les institucions de la UE que prenguin mesures creïbles per aconseguir una equitat de gènere en tots els nivells de presa de decisions europees. Més de 50 diputades i diputats dels cinc grups polítics del Parlament Europeu, representants de la pràctica totalitat dels estats membre, hem signat la declaració 50/50.

És inacceptable que més de la meitat de la població europea sigui exclosa de la presa de decisions. En l’àmbit privat, en el mercat laboral, però també en la política i l’administració pública, les dones han de deixar d’estar invisibilitzades, i és responsabilitat de tota la societat aconseguir això. Les dones europees tenen dret a decidir sobre qüestions que afecten la seva vida quotidiana. Aquesta declaració pretén pressionar els governs de la UE, els partits polítics i les institucions perquè reverteixin la situació i garanteixin que el 2014 la UE compti també amb una clara mirada femenina.

Els Tractats de la UE esmenten explícitament la igualtat entre dones i homes des de 1957! I tanmateix segueix sense complir-se. L’últim exemple el vivim amb la vacant en la direcció del Banc Central Europeu, i el fet que no es tingués en compte cap dona com a possible candidata. Això demostra com és de difícil trencar estructures dominades pels homes.

La coalició 50/50 augmentarà la pressió sobre les institucions i els governs en el període previ a les eleccions europees del 2014 perquè el 2014 no hi hagi més excusa per no nomenar a una dona.

La declaració fa una crida a que cada estat membre proposi dos noms, una dona i un home, per ocupar un dels càrrecs a la Comissió Europea el 2014, així com a tots els alts càrrecs en les institucions de la UE. També insta les parts a garantir la paritat de gènere entre els seus candidats i candidates per les eleccions europees de 2014, així com als grups polítics al Parlament Europeu perquè garanteixin la paritat de gènere en el nomenament dels presidents i les presidentes de les comissions parlamentàries i de la Mesa.

La declaració està oberta a tots els diputats i les diputades dels parlaments estatals a que signin i es lliurarà a la Comissió Europea i als governs nacionals a principis de l’any.

Font foto: Zita Gurmai.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent