Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

En favor d’una Directiva Marc de Serveis Públics

La Confederació Europea de Sindicats se suma a la petició de reclamar a la Comissió Europea i al Consell de la UE l’el.laboració d’una Directiva Marc de Serveis Públics. Des d’ICV hem defensat sempre que liberalitzar el sector serveis sense comptar amb una Directiva Marc de Serveis Públics era posar en risc la qualitat d’aquests serveis, i la seva condició de serveis públics, amb caràcter universal. Així doncs, donem suport a aquesta iniciativa impulsada per la CES (enllaç per signar la petició) l’objectiu de la qual consisteix a evitar que els serveis públics es vegin perjudicats per les sovinte implacables lleis del mercat.

L’accés universal als serveis públics de qualitat és un dret bàsic que cal (segueix…)

preservar, ara ja a escala europea. Sectors fonamentals com la salut, l?educació, o l?accés a l?aigua són sectors que no poden quedar sotmesos a un mercat sense regles que sovint no prima la qualitat ni la universalitat del servei sinó els beneficis econòmics.

Tot això té a veure amb un dels temes que he comentat en anteriors apunts (Estrasburg (novembre 06): directiva de serveis, estratègia marina, dones i política, multilingüisme,…) en els quals recordava com l’antiga Directiva Bolkestein va ser finalment adoptada pel Parlament Europeu ara fa unes setmanes (i amb el nostre vot contrari), si bé fortament modificada en el marc d’un acord de la gran coalició PSE-PPE. Tanmateix, si bé el resultat final de la votació modifica substancialment la proposta inicial de l’ex-Comissari Bolkestein, però no evita els tres riscos fonamentals: el dumping social, el dumping ambiental, i el dumping normatiu.

Tal i com posàvem de manifest en la presa de posició de maig de 2006: ‘els serveis públics són clau per al desenvolupament sostenible. Només una Directiva Marc permetrà definir els criteris i els objectius del serveis públics, limitar l’impacte de les regles de la competència sobre els serveis, garantir el dret i la capacitat dels poders públics locals, regionals i nacionals de finançar i de gestionar aquests serveis de tal manera que puguin garantir els objectius de la cohesió social i territorial, la protecció del medi ambient o la diversitat cultural.

En absència d’una Directiva Marc, és la Directiva sobre el Mercat Interior que va ser recentment adoptada al Parlament Europeu la que servirà d’instrument horitzonatol pel conjunt dels serveis d’interès general. Per altra banda, el procés que no s’atura de les liberalitzacions sectorials com la dels serveis postals suposa un risc afegit als Serveis públics.

Tant des d’ICV com des del Grup Verds/ALE al Parlament Europeu esperem que la iniciativa de la CES compti amb un gran suport de part dels/de les treballadors/es i, en general, de la ciutadania europea. Així mateix, demanem una avaluació profunda dels actuals processos de liberalització, i reiterem la nostra demanda a la Comissió Europea per tal que aquesta proposi finalment un text legislatiu fort sobre la protecció i el desenvolupament dels serveis públics.  

Trobareu aquí una explicació de la postura del Grup Verds/ALE i propostes en relació al debat sobre el sector serveis a escala europea.

Foto: La famosa campanya del ‘lampista polonès’. Font: BBC  



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent