Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 2 d'abril de 2008

El Tribunal Europeu concedeix pensió de viduïtat als homosexuals: la gran victòria de Tadao Maruko

Hi ha noticies que et poden amargar el cafè matinal, mentre que d’altres te’l fan molt més agradable. Confesso que avui, en la lectura dels diaris que acostumo a fer mentre em prenc el cafè al Bar del Parlament, n’he trobat de les dues menes. Tanmateix, posats a donar rellevància a alguna, opto per destacar-ne una de positiva, com és ara la que, entre d’altres mitjans, publica a El País o la mateixa BBC, relativa a la sentència del Tribunal Europeu de Justícia de considerar ‘discriminatòria’ i ‘contrària a una directiva europea’ la decisió de la Mútua de treballadors del Teatre d’Alemanya en negar aquesta la pensió de viduïtat a Tadao Maruko, qui estava inscrit a Alemanya en el registre de ‘parelles estables’ des de l’any 2001 (just que es va establir el registre), raó per la qual, en morir el seu company, va reclamar el dret que li pertocava en quant a pensió. Des de l’Intergrup pels Drets LGBT del Parlament Europeu fa temps que batallem per (segueix…)

tal que s’harmonitzin les polítiques europees de no discrminiació, també, quan aquesta prové de l’orientació sexual. Així, una de les nostres reivindicacions històriques és l’adopció d’una Directiva Horitzontal de no discriminació que inclogui la dimensió LGBT. La resposta que hem rebut de la Comissió, tant del President Barroso com dels Comissaris Frattini i Spidla (recordo que és qui té capacitat d’iniciativa legislativa, i per tant qui ha d’iniciar el procés), és que no ho pot fer perquè no compta amb el consens suficient entre els governs dels Estats i que, per tant, només presentaran una Directiva Horitzontal que faci referència a les discriminacions per motius de discapacitacions, la qual cosa, tot sigui dit, és una altra de les qüestions pendents i urgents de fa temps i que celebro que poc a poc vagi avançant.

Sigui com sigui, la noticia que apareix avui a diversos mitjans europeus, entre ells El Pais o la BBC, posa de manifest com la construcció europea es pot fer des de molts angles diferents. Ara ha estat el Tribunal de Luxemburg el qui ha dictat una sentència que, sens dubte, sentarà precedent. Espero que en qualsevol cas aquesta sentència ajudi a modificar les actuals reticències en l’adopció de la Directiva Horizontal sobre discriminacions, i especialment sobre la dimensió LGBT de la mateixa. Això permetria acabar amb la greu contradicció que suposa l’actual Europa de dues velocitats en matèria de drets i llibertats i especialment pel què fa al reconeixement dels drets de les persones homosexuals. Recordo que, malgrat que la majoria de països de la UE compten ja amb lleis que reconeixen prestacions com les pensions de viduïtat en el cas de parelles homosexuals, n’hi ha encara en què aixó no és possible.

En concret, la situació actual és la següent:

Matrimoni homosexual plenament reconegut: Espanya, Països Baixos, Bèlgica

Parelles de fet similar al matrimoni: Alemanya, Suècia, Dinamarca, Regne Unit, República Txeca, Eslovènia, Hongria, Finlàndia, Portugal

Contractes civils: França, Luxemburg

Cap mena de provisió: Àustria, Estats Bàltics, Xipre, Grècia, Malta, Romania, Bulgària, Itàlia, Irlanda, Polònia, Eslovàquia

En definitiva, benvinguda sigui la sentència, per descomptat, però millor seria encara que la UE, a través de les seves institucions legislatives, adoptés finalment la norma que fa falta per tal d’evitar aquesta mena de discriminacions a TOTA la UE.

Al final del text, i en format de documents adjunts, trobareu el text sencer de la sentència així com les valoracions de l’Advocat General, Sr. Dámaso Ruiz Jarabo Colomer, en relació a aquest afer.

Text de la notícia:
El tribunal europeo otorga pensión de viudedad a los homosexuales

Obliga a Alemania a tratar a una pareja de hecho gay como a un matrimonio

EMILIO DE BENITO – El País/Madrid – 02/04/2008

 

“Discriminatoria” y “contraria a una directiva europea”. La decisión de la mutua de los empleados del teatro de Alemania de negar la pensión de viudedad a un gay ha sido descalificada por el Tribunal de Justicia de la UE en Luxemburgo, que obliga a que se reconsidere la situación.

 

El fallo no acepta la discriminación por sexo “en ninguna circunstancia”


El caso lo comenzó en 2005 Tadao Marukodespués de la muerte de quien había sido su pareja “durante un largo periodo”, según un portavoz de la Asociación Internacional de Lesbianas y Gays (ILGA-Europe en inglés). Maruko, quien junto a su pareja se inscribió como una unión estable “en cuanto fue posible legalmente” en Alemania, en 2001, se encontró con que la mutualidad de su ex pareja se negaba a pagarle la pensión que concedía a las parejas heterosexuales. Al final, la mutua de trabajadores del teatro, a la que el difunto llevaba cotizando desde 1956, llevó el caso a Luxemburgo, quien ahora ha dado la razón a Maruko, obligando a que se replantee el caso.

“La negativa a otorgar la prestación de supervivencia constituye una discriminación”, afirma la sentencia, que recoge que en Alemania, como en otros países, a falta de un matrimonio entre personas del mismo sexo debe considerarse la figura de las uniones estables. En el caso de Marukoy su compañero, considera probado que “las parejas inscritas reciben un trato menos favorable que los cónyuges, aun cuando, como en su caso, se deben socorro y auxilio, se obligan mutuamente a llevar una vida en común y se hacen responsables el uno del otro”.

Además, el Tribunal de Luxemburgo recuerda que hay una directiva europea que “tiene por objeto establecer un marco general para luchar contra la discriminación por motivos de religión o convicciones, de discapacidad, de edad o de orientación sexual en el ámbito del empleo y la ocupación, con el fin de que en los Estados miembros se aplique el principio de igualdad de trato”. En este caso, la actitud de la mutua alemana (una especie de Seguridad Social sectorial) incumpliría esta directiva.

“La Directiva 2000/78 se opone a una normativa [como la aplicada en este caso], en virtud de la cual un miembro de una pareja inscrita, tras fallecer el otro miembro, no tiene derecho a percibir una pensión de supervivencia tal y como correspondería a un cónyuge, a pesar de que hubieran mantenido una unión, formalizada para toda la vida, con obligaciones de asistencia y de protección, similar al matrimonio”, afirma la sentencia.

La directora ejecutiva de la sección europea de la ILGA, Patricia Prendiville, afirmó que daba la “bienvenida a la sentencia y a su tajante texto, en el cual se establece inequívocamente que ‘la negativa a garantizar una pensión al superviviente de una pareja que ha estado junta toda la vida constituye, directamente, una discriminación basada en la orientación sexual’, y, por tanto, no debe justificarse en ninguna circunstancia”.

Sin embargo, la organización advierte de la creación de una Europa de dos velocidades en el reconocimiento de los derechos de gays y lesbianas. Mientras la mayoría de los países tienen leyes de parejas de hecho o matrimonios del mismo sexo que permiten que se reconozcan prestaciones como las pensiones de viudedad, en otros estas garantías no son posibles.

Actualmente, en Europa, España, Holanda, Bélgica y Luxemburgo permiten el matrimonio entre homosexuales. Noruega lo está tramitando.

 

 

Font Foto: BBC



  1. Raül,
    Davant el seguit de notícies negatives que hem d’escoltar en els darrers dies, aquesta ens alegra un xic a tots. És un avenç molt considerable. Des que vaig ser pare per primer cop, vaig començar a pensar en aquelles coses tradicionals que senties a casa i no li donaves gaire importància: l’herència de pares a fills, deixar el fill amb patrimoni, etc. Era una total incongrüència que una parella homosexual no es pogués beneficiar de la cotització mensual del seu company/a, ja que formen una família amb els mateixos drets i deures que els heterosexuals.
    Gràcies de nou per la informació, ja que aquest tipus de notícies mai no apareixen a la premsa, o gairebé passen desapercebudes. Els drets del col·lectiu homosexual són els drets de tots i de totes.
    A veure si cau aigua del cel aquest cap de setmana! Ja m’entens!
    Una abraçada des de l’Ebre,
    emigdi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGBT per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent