Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El triangle del petroli: Mèxic-Tarragona-Àrtic

Amb el record encara fresc de la catàstrofe provocada per BP al Golf de Mèxic, i veient les conseqüències del vigent vessament provocat per Repsol a les costes de Tarragona, molt em temo que seguim sense aprendre la lliçó. La propera gran taca de fuel podria pintar una de les magnífiques i, de moment, verges parts del planeta: l’Àrtic.  

BP ja fa temps que explora la possibilitats d’explotar-ne els jaciments, aprofitant, entre d’altres, que allà poca oposició local hi trobaran. Amb prou feines hi ha ossos i balenes, però aquests rai, que no es manifestaran, deuen pensar alguns.  

El cas és que mentre el petroli segueix empastifant la costa del Golf de Mèxic, i ara les de Tarragona, aquells qui han fet el negoci de l’any (i de la dècada) en un cas i altre, segueixen buscant nous filons. El problema segueix essent que hi ha una immensa distància entre l’avaluació dels riscos que aquesta mena d’explotacions suposa, i els mitjans que s’hi destinen per prevenir-los i atacar-los.

Ja és públic l’informe que demostra que, en el cas de BP, va primar la recerca de la maximització de beneficis que la seguretat. El mateix es podria aplicar a Repsol, a Tarragona. En un cas i altre, però, hi ha institucions que d’una manera o altra s’arremanguen i miren de fer front a la catàstrofe. I malgrat tot, que ningú ho oblidi, en el cas del Golf de Mèxic van trigar 73 dies! a aturar el vessament, i el problema persisteix (i ho farà durant dècades. Veurem què passa en el cas de Tarragona. Però qui s’arremangarà en el cas de l’Àrtic?

És cert que el Consell de l’Àrtic acaba de revisar les directrius per a l’extracció de gas i petroli al continent de gel, però aquesta revisió segueix essent del tot insuficient tenint en compte la magnitud de la possible tragèdia que suposaria un vessament com el del Golf de Mèxic, i fins i tot com el de Tarragona, menor en tamany, però igualment devastador en termes socials i ambientals.

Diverses organitzacions van instar el Grup de Treball reunit a Vorkuta des del passat 16 de gener a aturar qualsevol intent de seguir endavant amb l’explotació dels pous de petroli de l’Àrtic ( enguany està previst, per exemple, que comencin les prospeccions a Groenlàndia i a Rússia estan previstes perforacions d’exploració al Mar de Kara i als estuaris del Riu OB, ben a prop de la Yamal Peninsula.

També sobre aquesta qüestió he demanat la postura de la Comissió i el Consell.  

Font foto: Departament conservació mediambiental de l’Estat d’Alaska.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.