Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El tifó a les Filipines: protagonista a l?inici de la Conferència sobre Canvi Climàtic (Polònia, 11-22 novembre)

Des d’avui, i fins al proper 22 de Novembre, tindrà lloc a Polònia la cimera climàtica de l’ONU, el COP 19.

Segons els amfitrions, els principals objectius de la cita són “avançar cap a un nou acord mundial i donar un autèntic impuls a les negociacions sobre el clima”. Durant la cimera, els països avaluaran els compromisos vinculants de reducció de gasos d’efecte hivernacle per al període 2015-2020 i abordaran una de les qüestions pendents més urgents: el finançament de la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest nou bloc de converses té lloc precisament en el mateix moment que un devastador tifó, el “Haiyan”, ha arrasat Filipines deixant al seu pas més de 10.000 morts, així com unes destrosses de valor incalculable. Aquesta catàstrofe és un nou advertiment de les terribles dimensions que pot arribar a causar el canvi climàtic.

Convé recordar que l’últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) afirma que els científics estan cada vegada més convençuts que “l‘activitat humana i l’ús de combustibles fòssils són la principal causa del canvi climàtic i preveuen greus conseqüències si no es prenen mesures urgents per reduir les emissions de CO2”

El març vinent, els governs de la UE s’hauran de posar d’acord sobre els seus propis objectius d’emissió. És fonamental que en el COP 19 s’acordin objectius climàtics i energètics ambiciosos per tal que Europa exerceixi un paper de lideratge en la cimera que Ban Ki-moon presidirà el setembre de 2014, així com en la que posteriorment tindrà lloc, a Paris, el 2015.

Polònia, en tant que anfitriona de la conferència, però també la Unió Europea, en conjunt, han d’exercir un paper de lideratge que encoratgin a les parts -en particular als països industrialitzats- a elevar el seu nivell d’ambició d’aquí al 2020. L’objectiu a assolir és inexcusable: l’escalfament global per sota de 2ºC. Qualsevol cosa per sota d’això, serà un fracàs.

Malgrat que anem tard, i massa lents, encara som a temps d’evitar els efectes irreversibles i destructius del canvi climàtic, com l’augment del nivell del mar, les inundacions, les sequeres i la desaparició del gel àrtic entre molts d’altres.

Els responsables polítics mundials no poden quedar-se de braços plegats i han de demostrar una voluntat política ferma i fer tot el possible per assolir un acord climàtic ambiciós i amb responsabilitat mundial per al 2015.

Hem deixat escapar ja massa oportunitats. No ens podem permetre deixar-ne passar més. La única solución passa per canviar el rumb, de manera radical. La terra i el medi ambient no poden esperar ni adequar-se als ritmes polítics i econòmics.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.