Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El PE s’atreveix a criticar la troica, però malauradament es queda curt en alguns punts importants

Avui, el Parlament Europeu ha adoptat els informes finals que recullen importants crítiques al paper de la troica. A grans trets, els dos textos adoptats posen l’èmfasi sobre les desastroses conseqüències socials dels programes fiscals imposats per la troica, denuncien que aquests programes han tingut conseqüències del tot inacceptables sobretot en las franges més vulnerables de la societat, i exigeix que la situació no es repeteixi. Els informes també demanen a la Comissió que avaluï les conseqüències d’aquests programes sobre la pobresa i la inclusió social, així com també l’impacte sobre els drets fonamentals, la delinqüència i l’augment de la xenofòbia. Per altra banda, es demana un major suport a les mesures per fer front a l’atur massiu a la UE i a l’assistència a les persones que viuen en la pobresa, especialment a través de programes per a l’accés a un habitatge digne i assequible.

La investigació del Parlament Europeu posa de manifest que els anomenats programes d’assistència s’han elaborat a partir de diagnòstics completament errats, al mateix temps denuncia l’existència de nombrosos conflictes d’interessos. Tot plegat, a més, es veu enfortit pel fet que la manca de control democràtic en relació a les decisions adoptades i implementades per la troica comporten que el descrèdit en les institucions europees no pari de créixer.

Així mateix, també s’insisteix a la Comissió Europea per tal que prengui mesures en els pròxims dos mesos que assegurin que els programes respectin els convenis col·lectius i perquè proporcioni els mitjans suficients per prestar serveis essencials de salut i d’educació. És important destacar que els informes també demanen una major reestructuració del deute sobirà grec i sol·licita activar de manera retrospectiva la recapitalització directa del sector bancari als Estats membres en virtut dels programes d’assistència.

No obstant això, alguns dels apartats que han acabat incorporats al text són excessivament tous (i fins i tot complaents) amb el paper de la troica, i no s’assumeix amb la dimensió crítica que pertocaria les gravíssimes conseqüències de les decisions adoptades. Era un moment per assenyalar culpables i corregir algunes d’aquestes mesures, i no s’ha fet, almenys no en la profunidatt que el moment requeria. També lamento que nombroses esmenes presentades tant pels Verds/ALE com per la GUE hagin estat rebutjades, les quals, si s’haguessin incorporat al text, haurien enviat un missatge molt més clar i contundent, especialment en relació a la necessitat de desmantellar la troica i de dur a terme una auditoria del deute, que algunes i alguns de nosaltres entenem imprescindible per tal de determinar quina part d’aquest deute és il.legítim i, per tant, s’ha de cancelar.

Per tot plegat he optat per abstenir-me a la votació final, ja que considero que tot i que el Parlament ha fet un pas important endavant, aquest ha quedat massa curt.  1. Fer i comprometre’s demana feina. I el PE està ple d’esperit funcionarial. Em perdó dels bons funcionaris d’aquest país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent