Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El PE enforteix els drets de les víctimes, a la UE, gràcies a una nova Directiva

Totes les víctimes de delictes tindran una sèrie de drets bàsics i rebran atenció personalitzada, segons una directiva aprovada avui pel Parlament, i de la qual n’he estat ponent en l’ombra pel meu grup, Verds/ALE, raó per la qual en vaig poder parlar ahir, durant el debat en plenari. Llavors vaig poder manifestar la meva satisfacció pel resultat, a més de destacar aquells aspectes que, havent estat aportacions nostres, han quedat finalment incorporades a la proposta de Directiva. Adjunto la meva intervenció:

La nova norma posarà a disposició de les víctimes serveis gratuïts, com el suport psicològic o la traducció i interpretació a una llengua que entenguin. 75 milions de persones són víctimes de delictes cada any a la UE.

Quan una persona és víctima d’un delicte a l’estranger, les diferències culturals, lingüístiques i jurídiques poden plantejar problemes. La legislació, aprovada amb 611 vots a favor, 9 en contra i 13 abstencions, busca garantir que, independentment de la naturalesa del delicte – assalt, robatori, violació, assetjament, atac terrorista, crim organitzat o tracta d’éssers humans – o d’on passi, totes les víctimes disposaran d’una sèrie de drets bàsics, seran tractades amb respecte i tindran accés a serveis de suport, justícia i compensació pels danys soferts.

Atenció personalitzada

Totes les víctimes seran sotmeses com més aviat millor a una avaluació individual per identificar les seves necessitats específiques. Aquesta avaluació tindrà en compte les característiques personals de la víctima, com l’edat, el sexe, la raça, la religió o l’orientació sexual, així com les circumstàncies del crim. La directiva subratlla que, depenent de la seva situació personal, qualsevol víctima pot necessitar algun tipus d’atenció personalitzada en un moment donat. Les avaluacions individuals es repetiran al llarg del procés per tenir en compte els canvis en la situació de la víctima.

Serveis de suport

La nova normativa obliga els Estats membres a garantir a les víctimes i als seus familiars accés gratuït i confidencial a una sèrie de serveis de suport, com l’ajuda psicològica, des del moment en què notifiquen el delicte i durant tot el procés. A més, hi haurà serveis de suport especials dirigits a les víctimes amb necessitats especials, com les víctimes de violència de gènere o els nens.

Informació i traducció

Les víctimes tenen dret a rebre informació sobre els seus drets, ja sigui de forma oral o escrita, en una llengua que entenguin. Els Estats membres hauran de posar a disposició de les víctimes que ho sol · licitin serveis de traducció i interpretació per garantir que aquestes puguin participar en els interrogatoris, les entrevistes i les vistes orals en una llengua que entenguin.

Propers passos

La directiva haurà de ser aprovada formalment pel Consell. Un cop superat aquest tràmit, els Estats membres tindran un termini de tres anys per transposar a les seves legislacions nacionals. Regne Unit i Irlanda han decidit aplicar aquesta legislació. Dinamarca no les aplicarà, a causa del seu “opt-out” permanent en justícia i assumptes d’interior.




Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent