Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El PE dóna lllum verda a l’estalvi energètic en edificis públics i grans empreses

Massa sovint he de respondre a la pregunta de perquè serveix el Parlament Europeu. Com que crec que els exemples són la millor manera d?il·lustrar qualsevol explicació, n?adjunto tants com puc. Ahir, per exemple, el Parlament Europeu vàrem adoptar una nova directiva sobre eficiència energètica que obliga a renovar un mínim d’edificis públics i imposa auditories energètiques a les grans empreses. D’acord amb la nova normativa, acordada amb el Consell, les companyies energètiques també hauran de presentar plans d’estalvi. S’estima que la reducció del consum energètic de la UE en un 20% pot estalviar prop de 50.000 milions d’euros l’any.

Renovació d’edificis públics

Aquesta nova llei europea, que els Estats membres hauran transposar en un any i mig, exigeix ??als governs nacionals renovar cada any el 3% de la superfície total dels “edificis amb calefacció i/o sistema de refrigeració que tingui en propietat i ocupi seva administració central”.

Aquesta mesura s’aplicarà als edificis amb una superfície útil de més de 500 metres quadrats i, a partir de juliol de 2015, als de més de 250 metres quadrats. Els Estats membres també podran recórrer a mètodes alternatius per aconseguir un estalvi energètic equivalent.

Durant el debat celebrat aquest matí, el ponent, Claude Turmes (Verds / ALE, Luxemburg), ha assenyalat que “aquesta legislació no només és essencial per assolir els nostres objectius de canvi climàtic i seguretat energètica, sinó que també donarà un impuls a l’economia i ajudarà a crear llocs de treball. Així mateix, reduirà els costos creixents de les importacions energètiques, que el 2011 van ascendir a 488.000 milions, el que equival al 3,9% del PIB de la UE “. La directiva va ser aprovada amb 632 vots a favor, 25 en contra i 19 abstencions.

Plans d’estalvi per companyies energètiques

Els països de la UE hauran imposar a les companyies energètiques en el seu territori un percentatge de “estalvi d’energia acumulat” mínim per al 2020. Aquest estalvi no podrà ser inferior al 1,5% de les vendes anuals d’energia a clients finals entre 2014 i 2020.

Les vendes d’energia destinada al transport poden quedar excloses i també es podrà recórrer a mètodes alternatius, sempre que l’estalvi energètic aconseguit sigui equivalent.

Auditories energètiques

Les grans empreses hauran de sotmetre cada quatre anys a una auditoria energètica. Les auditories s’iniciaran tres anys després de l’entrada en vigor de la directiva i aniran a càrrec d’experts acreditats en l’àmbit de l’energia. Les pimes quedaran excloses.

Finançament

La directiva anima els Estats membres i les regions a fer un ús ple dels fons estructurals i del Fons de Cohesió per incentivar la inversió en mesures d’eficiència energètica. El Fons Europeu Agrícola i el Fons Europeu d’Eficiència Energètica també poden servir per costejar les mesures d’estalvi energètic que preveu la directiva. Els països de la UE han de fomentar l’ús d’aquests i altres mecanismes de finançament.

Procediment: codecisió (acord en primera lectura), torn de preguntes a la Comissió (tercer paquet energètic

 

Font noticia: Web del Parlament Europeu

Foto: El ponent, Claude Turmes (dels Verds de Luxemburg), i el comissari, Günther Oettinger, durant el debat Font: PEDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.