Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El PE acaba amb l’ACTA. Les regles del joc han canviat: alea jACTA est!

Avui el Parlament Europeu s’ha negat a ratificar l’acord comercial contra la falsificació (ACTA). 478 MEPs hem votat contra, només 39 a favor, i 165 s’han abstingut. Amb aquest vot posem fi, i amb victòria, a la batalla per la transparència i la protecció dels drets fonamentals de la ciutadania europea.

I és que el rebuig de l’ACTA és una victòria per la democràcia i la ciutadania europees.

Després de més de 3 anys de batalla política i tècnica, el Parlament Europeu ha votat en defensa dels drets i les llibertats fonamentals de les persones. És una victòria per a la ciutadania, que ha guanyat la batalla als lobbies industrials. La societat civil europea ha fet una gran campanya, amb una mobilització massiva, que ha arribat als representants al Parlament.

ACTA pretenia abordar la difícil qüestió de la protecció de la propietat intel·lectual exclusivament a través de les seves dimensions econòmiques i punitives. Suposava una amenaça en molts aspectes relatius als drets i les llibertats fonamentals.

El rebuig a l’ACTA significa obrir un espai de debat públic, tant a Europa com dins de cada Estat membre, per regular la propietat intel·lectual. Cal, i és possible fer-ho, trobar l’equilibri entre la protecció de la creació i la innovació i l’intercanvi de coneixements i de les llibertats civils.

Han estat molts els fronts en els quals hem basat la nostra oposició: cultura oberta, accés medicaments essencials, salut, agricultura, innovació i transparència. Celebro que hàgim aconseguit, conjuntament, que tots aquests aspectes hagin estat escoltats per la majoria del Parlament Europeu. 

Aquest és un moment històric: les regles del joc han canviat. Alea JACTA Est!

Font foto: Parlament Europeu.


  1. Què passa amb els països membres de la ue que han signat? Han de retirar? Al moment que acta actuï es podra demanar ajuda a europa ?
    Gracies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent