Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El Parlament Europeu sembra la llavor d’una PAC injusta i ecològicament insostenible

La majoria del Parlament Europeu ha votat avui a favor de les quatre principals propostes legislatives per a la reforma de la Política Agrícola Comuna de la UE (PAC). El vot, malauradament, sembrarà un futur insostenible i comportarà una destrucció del medi ambient, a més de ser manifestament injusta per alguns agricultors i els i les consumidores.

És la primera vegada que el Parlament Europeu podia decidir, al costat del Consell, sobre la PAC, però lamentablement els i les eurodiputades han desaprofitat una oportunitat històrica per reformar la política agrícola i adaptar-la al segle XXI.

Podíem haver acordat una PAC justa i solidària, i no ho hem fet.

La pregunta és: servirà aquesta reforma per tal que les Duquesses de Alba, Nestlés o els Mercadonas de tot Europa deixin de ser els principals beneficiaris de les ajudes públiques en benefici dels petits i mitjans agricultors i ramaders que volen produir amb criteris ambientalment i socialment responsables? I la resposta és, simplement: no.

Per exemple, hauria estat possible limitar les subvencions a 100.000 euros anuals per agricultor, tal i com proposàvem des de Verds/ALE, la qual cosa hauria permès redistribuir 7.000 milions d’euros entre estats membres i agricultors, o fins i tot a 200.000, com proposava el grup dels Socialistes. finalment, però, el límit de pagaments directes als agricultors s’ha establert en 300.000€, una xifra “ridículament alta”, ja que a l’estat espanyol només el 0,16% dels agricultors reben més d’aquests diners per any. L’estalvi que suposa, per tant, iq ue es pot repartir, és mínim.

Això vol dir, simplement, que grans empreses agrícoles que no necessiten el finançament continuaran rebent enormes sumes de fons públics, mentre que es redueixen els que podrien destinar-se a altres àrees de la PAC, en particular per als sistemes que podrien ser utilitzats per promoure una agricultura més sostenible -“greening”-.

En relació a la dimensió ecològica de la reforma, per altra banda, coneguda també com a “greening”, ha quedat tan destenyida que ni tan sols en mereix el nom. Els plans són de caràcter voluntari i estan plens d’exempcions. Tampoc no s’han aprovat les nostres esmenes en favor d’una major rotació de cultius que garantiria la fertilitat del sòl i la reducció de la dependència dels agricultors dels productes químics. I és que una PAC realment verda permetria disminuir els pesticides i els fertilitzants i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, per establir com a base de la productivitat i la seguretat alimentària, i per millorar la fertilitat de la terra, la protecció de l’aigua i el benestar dels animals. La PAC que ha aprovat el Parlament Europeu no té res a veure amb tot això.

En resum, la PAC privatitza l’escàs pressupost europeu i menysté medi ambient.

Vull recordar que el Grup Verds/ALE havíem presentat nombroses esmenes als quatre informes, amb la intenció de dotar-nos d’una PAC més verda, més democràtica, que restablís el contracte social entre agricultors i ciutadania, més transparent, que garantís un preu just als agricultors, més responsable globalment -eliminant els incentius que fan que les asseguradores entrin en el mercat alimentari- i incentivant la contractació juvenil. La gran majoria de les nostres esmenes han estat derrotades, algunes àmpliament.

Un cop més, les majories parlamentàries han jugat a favor dels interessos d’uns pocs en detriment de l’interès general.

 

 

Font foto: Greens/EFA


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent