Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 20 de maig de 2008

El Parlament Europeu exigeix una Directiva Anti-Discriminació exhaustiva

Petita gran victòria avui al Parlament Europeu. Malgrat la gran mobilització de sectors importants de la dreta conservadora que pretenien impedir, entre d’altres, que una futura Directiva sobre Anti-Discriminació inclogués l’orientació sexual entre els motius de la discriminació, la majoria del Parlament ha recordat, un cop més, que els drets de la població LGBT són tant Drets Humans com els de qualsevol, i que tota discriminació basada en aquest fet ha de ser sancionada. Es tracta d’un missatge ben clar davant de l’onada reaccionària i ultraconservadora que sembla voler ressorgir en alguns estats de la UE com Polònia, Txèquia, Itàlia i Letònia, entre d’altres. La votació d’avui en relació a l’informe Lynne (Informe Elizabeth Lynne (A6-0159/2008) – Progrés en matèria d’igualtat d’oportunitats i no discriminació a la UE), per tant, ha permès deixar ben clar que les directives antidiscriminació existents ofereixen tan sols uns estàndards  mínims. És una situació vergonyosa que (segueix…)

 

s’agreuja pel fet que un cert nombre d’estats membres no han ni tan sols transposat i implementat aquests mínims. La Comissió europea hauria d’emprar el procediment d’infracció contra aquests Estats. Tothom a la UE ha d’estar segur que no podrà ser discriminat i que té eines legals per lluitar contra la discriminació.

Un altre problema seriós és que l’actual legislació de la UE és clarament inadequada. Necessitem un marc legal exhaustiu. La Comissió ha declarat que presentaria una proposta de directiva que implementi el principi d’igualtat de tracte fora del treball. Vàrem donar-li la benvinguda ja que un pas d’aquestes característiques tancaria fisures existents i acabaria amb una jerarquia de protecció. No obstant això, la Comissió sembla que podria excloure algunes bases de l’àmbit de protecció. Això significaria un profund error i implicaria abandonar fàcilment els nostres valors. Espero que la Comissió mantindrà les seves promeses i donarà suport a la nostra postura: per una Europa lliure de discriminació.

 

La Comissió Europea ha de mostrar-se contundent amb els Estats per tal de protegir tots els ciutadans i ciutadanes europeus. Si alguns governs s’oposen a la nova legislació anti-discriminació ens haurien d’explicar per què condonen la discriminació contra grups particulars de la seva societat.

 

Aquesta legislació ofereix l’esperança d’igualtat d’oportunitats per molts grups actualment desafavorits arreu d’Europa. Si no ens en sortim a l’hora de desenvolupar un directiva completa haurem perdut una gran oportunitat i haurem fallat a totes aquelles persones que pateixen opressió i nombroses formes de tractament injust.

 

Moltes persones no pateixen discriminació en un sol sentit, i per tant una legislació que cobreixi només una d’aquestes àrees no enfoca el problema correctament.  A més, continuaria la jerarquia de discriminació, on alguns aspectes es protegeixen millor que d’altres. Conjuntament amb els companys i companyes que hem lluitat per a aquesta directiva en primer lloc, continuaré exigint que una directiva que cobreixi tots els tipus de discriminació sigui desenvolupada tan aviat com sigui possible.

 

Finalment, espero que la Comissió recordi que la majoria del Parlament Europeu vol un directiva àmplia en anti-discriminació. El president Durao Barroso hauria de mantenir la seva promesa i proposar una directiva d’aquestes característiques. Ha de mostrar coratge i acabar finalment amb la jerarquia de la legislació europea anti-discriminació. Europa hauria d’esdevenir el campió mundial de la no discriminació.


Foto: Mara Carfagna, recentment nomenada Ministra de la Igualtat, al costat de Silvio Berlusconi. Avui mateix Carfagnafeia unes declaracions en els quals carregava contra les Gay Prides.
 Font: EFE/El Pais



  1. Raül,
    no sé si recordes que teníem pendent un debat sobre si la propera estació era anar tots junts a picar el ferro fred de l’Espanya federal o recuperar la sobirania.
    L’estudi que la UOC ha fet públic aquesta tarda intensifica la pressió perquè hi hagi una consulta democràtica al nostre país. ICV reconeix el dret d’autodeterminació. Si us plau: és hora de parlar clar.
    Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGBT per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent