La Comissió Europea s’ha pronunciat avui sobre la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) “L’aigua i el sanejament són un dret humà. L’aigua és un bé públic, no una mercaderia” (Right2Water). La bona noticia és que la Comissió Europea ha acceptat la Iniciativa, que de fet és la primera que aconsegueix recollir les signatures requerides. Tot i així, la Comissió encara ha de presentar les propostes per elaborar una legislació europea que protegeixi l’accés a l’aigua.
Sigui com sigui, és un moment certament històric per a la democràcia europea i per la protecció del medi ambient. Amb les 1.884.790 signatures recollides, les organitzacions promotores de la ICE han superat l’enorme repte que suposava una campanya de dimensió europea. La ICE, com a primer i de moment únic instrument que permet una democràcia participativa directa, suposa un inqüestionable trasbals al procés decisori europeu. Per descomptat, peró és una eina fonamental per dotar el projecte europeu de credibilitat democràtica. Ara és la Comissió qui ha de presentar la proposta legislativa.
Per altra banda, el tema en sí que planteja la proposta, el dret a l’accés a l’aigua, és crucial. Com es pot acceptar que una família no tingui accés a l’aigua corrent degut a que les polítiques d’austeritat imposades (l’austericidi) comporta la privatització de serveis bàsics? Aquesta és la pregunta que més d’ 1.8 milions de persones s’han fet, i transmeten ara a Europa.
Per a algunes persones, però, la resposta és evident: clarament no es pot acceptar, de cap manera.
L’aigua és un dret, no una mercaderia. La mobilització massiva i el treball de centenars d’associacions han vist compensat finalment el seu esforç. Personalment les felicito per la clarividéncia i la titànisca tasca que han dut a terme.
Confio (de fet, insto) la Comissió Europea a que estigui a l’alçada de les circumstàncies i ens presenti ràpidament les accions concretes que li demanem.
Finalment, espero que aquesta Iniciativa sobre un dels béns comuns més emblemàtics, l’aigua, serveixi per engegar un debat a tots els nivells que aconsegueixi el reconeixement jurídic i polític de tots els béns comuns a les institucions europees, tal i com alguns diputats i diputades promovem des de fa temps.