Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El CNI desclassifica els papers sobre els vols de la CIA

És una bona noticia, malgrat que arribi tard. A petició de l’Audiència Nacional el govern ha decidit desclassificar els documents del CNI relatius a l’ús d’aeroports espanyols per part de la CIA. El procés seguit fins ara, però, posa de manifest l’existència de dos problemes estructurals que cal lamentar, i que convindria resoldre. Primer: constatem que les investigacions només tenen lloc a partir del moment en què els mitjans, i concretament Diario de Mallorca, comencen a investigar i a publicar preocupants informacions sobre la impunitat amb la que la CIA es mou per Palma de Mallorca. Així es dedueix (segueix…

de les dates i els títols de les cinc notes desclassificades. La primera, "sobre l’ús de l’aeroport de Palma de Mallorca", és de 28 de març de 2005, 16 díes després que Diario de Mallorca publiqués la primera noticia sobre els fets. L’objectiu de la investigació, per tant, pretenia verificar o desmentir les investigacions periodístiques.

Les dues notes següents, amb data de 14 d’abril de 2005, fan referència a escales en els aeroports de Reina Sofia (Santa cruz de Tenerife) i Los Rodeos (Tenerife Nord), i són també posteriors a les informacions publicades a La Opinión de Tenerife.

La cuarta nota, de 22 de desembre de 2005, fa novament referència a les escales de Tenerife, les quals van ser considerades com a molt preocupants per part del Ministre d’Exteriors, Miguel Angel Moratinos, durant la seva compareixença davant del Congrés de Diputats.

La darrera nota, de 27 de juny de 2006, sobre Palma de Mallorca, es va fer sis dies abans que, el 3 de juliol, compariexés davant la Comissió de Secrets Oficials del Congrés el Director del CNI, Alberto Saiz, el qual va argumentar que no s’havia  pogut demostrar la relació d’aquests vols amb la CIA.

Tot plegat posa de manifest com, si no hi hagués la pressió mediàtica i parlamentària que hi ha hagut, possiblement no hi hauria hagut cap gest de part del govern ni tan sols per investigar què estava passant. I la pregunta aquí és, novament, cal atribuir aquesta inhibició a que, de fet, ja sabien què estava passant, i no ho consideraven greu, o fins i tot hi estaven d’acord? o bé simplement no volien incomodar "l’aliat nordamericà", potser perque tocava pagar un preu per haver retirat les tropes de l’Iraq?

Sigui com sigui, tot plegat preocupa, i molt.

El segon problema que cal tenir en compte arran d’aquesta desclassificació és fins a quin punt podem confiar que totes aquestes pràctiques que ja sabem que han tingut lloc, no estan succeint encara? o poden tornar a succeir en el futur? Com podem confiar en què els governs europeus, i en particular l’espanyol, després d’haver estat amagant informació i negant fets que la mateixa Condoleeza Rice i Colin Powell admetien amb total impunitat?

Aquí és on espero que tinguin un pes important les conclusions de la Comissió Temporal del Parlament Europeu que tot just acabarem de discutir i votarem la setmana vinent (dimecres) a Estrasburg. Si no canvia (i espero que no) al llarg de les votacions, el Parlament Europeu demanarà que el Consell obri una investigació independent de tots els fets ocorreguts a la UE, i que, en cas que efectivament es demostri que s’han vulnerat de manera flagrant els valors i principis en els quals es fonamenta la UE, establerts en el Tractat de la UE, s’apliqui l’article 7 del TUE, el qual preveu que s’imposin sancions a un Estat membre en cas que aquest hagi vulnerat els esmentats valors i principis.

Per altra banda, són les investigacions fiscals actualment en curs (per exemple a Alemanya, Itàlia, Espanya i Portugal) les que també ajudaran a determinar el grau de responsabilitat d’alguns Estats.

Tal i com comentava en d’altres apunts, tot plegat no ha fet sinó començar (veure per exemple CIA: s’acosta la votació final informe Fava, on per cert trobareu l’esborrany de l?informe Fava que debatim i votem dimecres vinent). 

Adjunto la noticia tal i com la publiquen a Diario de Mallorca (10/02/07), que són els qui van iniciar tota història:

Desclasifican los documentos sobre los vuelos de la CIA

El Gobierno desclasificará todos los documentos del CNI solicitados por el juez Moreno relativos a los vuelos de aviones de la CIA, entre ellos los de Palma.  

De la Vega justifica la decisión en que ‘es imprescindible colaborar con el poder judicial’ 

Las cinco notas hacen referencia al uso de los aeropuertos de Palma y Tenerife y un informe sobre los 12 detenidos OTR/PRESS. MADRID.

El juez podrá examinar todos los ´papeles de la CIA´. El Consejo de Ministros acordó ayer la desclasificación de "todos los documentos" del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) que la Audiencia Nacional le solicitó en el marco de la investigación de los vuelos de la CIA en los que presuntamente se trasladaba a personas detenidas ilegalmente sospechosas de terrorismo. Los documentos en cuestión son cinco notas del CNI sobre el uso de los aeropuerto de Palma y Tenerife y un informe sobre los 12 detenidos que el juez investiga en este caso. "Es evidente que el Gobierno debe velar por la seguridad de los ciudadanos y para ello es imprescindible la colaboración con el poder judicial", afirmó la vicepresidenta primera tras la reunión del Consejo de Ministros. "Es lo que hemos hecho siempre, lo que hemos hecho ahora y es lo que seguiremos haciendo", sentenció. Esta es la cuarta vez que el Ejecutivo desclasifica documentos del CNI desde 1997. En un auto del pasado 31 de enero el juez de la Audiencia Nacional Ismael Moreno solicitó al Gobierno -en el marco del sumario abierto para investigar el presunto uso de aeropuertos españoles por parte de la CIA para trasladar presos sospechosos de terrorismo- la entrega de "cuantos datos, documentos, notas, informes, informaciones, análisis, estudios, investigaciones etc" obrasen en poder del CNI sobre este asunto, relativos a vuelos realizados en 2004 y 2005. Investigación En cumplimiento de este requerimiento se desclasifican las cinco notas del CNI que versan sobre las investigaciones realizadas entre marzo de 2005 y junio de 2006 en relación al uso de los aeropuertos de Palma y de Tenerife. A ellas se une un informe sobre las personas por las que el magistrado preguntó en un auto del pasado 31 de enero. Concretamente se trata de de los ciudadanos Khaled el Masri, Ahmed Agiza, Mohamed Al Zary, Hasam Usama, Mustafa Nasr, Bisher Al Rawi, Yamil El-Banna, Maher Arar, Muhammad Bashmila, Salah Ali Qaru, Mohamed Zammar y Binyam Mohamed al Habashi. La desclasificación de todos estos documentos se realizará con la máxima diligencia para salvaguardar tanto los medios, procedimientos y fuentes que las proporcionaron. Así, el Consejo de Ministros se dirige al juez Moreno que la desclasificación de los documentos se realiza única y exclusivamente para su incorporación a las diligencias previas, por lo que le solicita que acuerde el máximo grado de protección y reserva procesal que, por su naturaleza, pueda adoptar.

Foto. Un dels avions implicats. Font: Diario de Mallorca 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: Guantanamo/vols de la CIA/EUA per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent