Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El caragol poma davant la Comissió Europea

L’espècie Pomacea insularum (Caragol poma) és una de les 100 espècies invasores més importants del món. Per la seva alta reproducció i la seva capacitat per suportar situacions anaeròbies i baixes temperatures, s’ha estès als arrossars, canals i desguassos del Delta de l’ Ebre (Tarragona) colonitzant també el riu Ebre.
 
L’augment de la població del Caragol poma afecta els productors de la zona , a la societat i a un ecosistema que es vol protegir i tenint en compte que aquest any aquesta espècie ha provocat la pèrdua del 70% de la producció d’arròs i ha ocasionat greus efectes en la flora i la fauna silvestre. L’estructura productiva basada en els arrossars es veu amenaçada i com a conseqüència, també la realitat del Delta, ja que sense arròs desapareixerien els camps inundats i tot el que ambientalment comporten.
 
És necessària una actuació, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat un pla per combatre la plaga del Caragol poma en què una de les principals actuacions és l’assecat de 7000Ha d’arrossars del marge esquerre del Delta i la inundació amb aigua salada d’unes 2000Ha més.
 
La Comissió Europea ha comunicat que si els agricultors no mantenen inundats els camps no se’ls pagarà l’ajut agroambiental per aquest concepte i que això suposaria per als arrossaires deixar de rebre una subvenció d’uns 378.000 € (54 € per Ha).

Considerant que és el productor qui assumeix un cost major, ja que a més de veure reduïda la seva collita perd l’ajuda per voler lluitar contra la plaga .

Pregunto: 

Es planteja la Comissió Europea mantenir els ajuts agroambientals atès que aquestes tenen l’objectiu de protegir el medi ambient i que l’objectiu de l’assecat dels camps és precisament reduir la plaga del Caragol poma i així poder preservar el paisatge i l’elevat valor ambiental de la zona?

Considera que la riquesa ecològica que atorguen els arrossars al Delta de l’ Ebre i l’amenaça que suposa el Caragol poma per a aquests és un motiu suficient perquè la Comissió Europea inverteixi recursos en combatre la plaga?

Quines mesures proposa la Comissió per combatre la plaga del Caragol poma?

Font foto: naciodigital.com



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medi Ambient (Aigua, Suro, Natura 2000, criminalitat ambiental,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent