Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El Banc Central Europeu em respon (sobre el deute dels ajuntaments)

El 12 de novembre del passat any vaig enviar una carta al president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, en la que li demanava que “condicionés els crèdits que el BCE atorga a les entitats financeres, com els LTRO, a que aquestes prestin capital a tipus similars a les administracions públiques que ofereixen servies bàsics de ciutadania. Ho vaig fer després que ajuntaments com els de Badalona i Cerdanyola del Vallès aprovessin resolucions a instància d’ICV per tal de “declarar com a il·legítim el deute públic generat per la posició dominant de la banca”.

El deute públic és un dels principals problemes de les institucions públiques i afecta la vida quotidiana de la ciutadania i l’obligatorietat a l’hora de pagar limita la capacitat d’actuació dels ajuntaments, afirmava en la carta, i argumentava que “els mecanismes del BCE per proveir liquiditat a l’Eurozona, com els LTRO (long-term refinancing operations) permeten a la banca espanyola accedir a crèdits a un interès inferior a l’1 % (entre el 0,75% i l’1% en l’últim any), però després és la mateixa banca privada la que atorga crèdit a les administracions públiques cobrant elevats interessos del 5,54%”.

Això implica que en el cas de Cerdanyola del Vallès, per exemple, s’hagi de pagar 3.000.000 € addicionals en concepte d’interessos contrets pel préstec d’un capital de 8.610.354,05 €. En canvi, només s’haguessin contret 700.000 € de interessos si el préstec s’hagués fet via ICO (Institut de Crèdit Oficial) al tipus d’interès de l’1%.

En el cas de Badalona, Caixabanc, CatalunyaBanc, Bankia, Banc Sabadell, CAM , Banc Santander, Banesto, Banco Popular, Bankinter, Caixa Espanya, Cajamar i BBVA van atorgar un préstec al ajuntament de Badalona per un total de 31.036.946,75 € a un tipus d’interès del 5,54%, mentre que aquestes entitats han estat rescatades amb diners públics o rebut finançament públic a interessos inferiors a l’1 %.

La posició dominant dels bancs és clarament abusiva i per això vaig demanar al president del BCE que considerés il·legítim el deute públic dels ajuntaments al derivar-se de fons oportunistes en condicions abusives, donat que així obligaria als bancs a renegociar el deute o cancel·lar la part del deute relativa als interessos desproporcionats. També vaig demanar que s’implementés una política de condicionalitat estricta pels bancs que reben finançament públic, tant del BCE com del FROB, que impliqui l’obligació dels bancs a facilitar als ens públics l’accés al crèdit en condicions favorables i justes.

Avui n’he rebut resposta. És la següent:

 

Mario DRAGHI

Presidente

 

Sr Raül Romeva i Rueda

Miembro del Parlamento Europeo

Parlamento Europeo

60, rue Wiertz

 

B-1047 Bruselas

 

Fráncfort,

9 de enero de 2014

 

L/MD/14/15

Asunto:

 

Su pregunta escrita

 

Estimado Sr. Romeva i Rueda:

 

Agradezco su pregunta escrita, que me ha sido remitida por Sharon Bowles, presidenta de la Comisión de Asuntos Económicos y Monetarios, acompañada de una carta de fecha 29 de noviembre de 2013.

En general, las entidades de crédito pueden utilizar la liquidez que reciban del BCE de acuerdo con sus consideraciones de negocio y de gestión del riesgo.

Asimismo, la determinación del precio y de los criterios para la concesión de un nuevo préstamo corresponde enteramente a las entidades de crédito y el BCE no puede influir en ella: de conformidad con el Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea (TFUE), el BCE ejecuta la política monetaria «respetando el principio de una economía de mercado abierta y de libre competencia».

Además, la prohibición de la financiación monetaria y del acceso privilegiado para los Gobiernos (artículos 123 y 124 del TFUE) incluye también la concesión por el BCE de condiciones de financiación más favorables al sector público que al sector privado.

 

Atentamente,

 

[firmado]

 

Mario Draghi

Font foto: AFP


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent