Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Dur (però merescut) bye bye d’Annan a Bush

En el seu comiat, l’encara Secretari General de Nacions Unides, Kofi Annan, critica de manera implícita però contundent el President del Govern dels Estats Units, George Bush. La tensió entre l’administració nordamericana i la familia onusiana és tal que en els passadissos de Nova York s’escolta sovint la següent expressió: la solució és ‘fer fora els Estats Units de Nacions Unides, i a Nacions Unides dels Estats Units (put the US out of the UN, and the UN out of the US)’. Sigui com sigui, sembla que el nou Congrés nordamericà vol  (segueix…)

donar un gir en aquest assumpte, i ha començat per fer dimitir el falcó John Bolton, que no és poca cosa. Seria desitjable que, tal com demana Annan, els Estats Units recuperessin la via del multilateralisme, però si no ho fan, allò que hem d’exigir als nostres governants europeus és que, almenys, no els facin el joc i els deixin aillats en la seva irresponsable conducta internacional quan es tracta, entre d’altres assumptes, de combatre el terrorisme saltant-se de manera impune la legalitat internacional i els principis més bàsics de respecte dels drets humans i de la dignitat de les persones.

Annan lanza duras críticas a la Casa Blanca en su último discurso en EE UU

El secretario general de la ONU acusa de nuevo a Estados Unidos de unilateralismo y abuso de los derechos humanos a pocos días de su relevo

EFE – Naciones Unidas – 12/12/2006

 El secretario general de la ONU, Kofi Annan, ha recriminado a EE UU por abandonar el multilateralismo en sus acciones militares y por los abusos a los derechos humanos en nombre de la lucha contra el terrorismo. En su último discurso ante el público estadounidense en la biblioteca-museo Harry Truman, en Misuri, Annan elogió al presidente estadounidense, que ocupó el cargo entre 1945 y 1953, como un modelo para la política internacional estadounidense.

"Los estadounidenses necesitan hoy más que nunca, al igual que el resto de la humanidad, un sistema mundial que funcione y a través del cual los pueblos del mundo puedan enfrentarse juntos a los desafíos. Y para funcionar, el sistema aún pide a gritos un liderazgo estadounidense previsor, en la tradición de Truman", ha dicho Annan.

Annan, que abandonará su cargo a finales de diciembre, después de diez años de mandato, criticó las acciones unilaterales en EE UU, como es la invasión a Irak, y exhortó al país a volver al multilateralismo de las instituciones mundiales. "En el último siglo los estadounidenses han hecho mucho para construir un sistema multilateral efectivo, con la ONU como pilar central. ¿Lo necesitan menos hoy, o éste los necesita menos a ustedes, que hace 60 años?", ha dicho Annan.

El número uno de la ONU ha elogiado a Estados Unidos por haber dado siempre un ejemplo de democracia en el mundo, y le ha pedido que no pierda la oportunidad única que le ofrece como primera potencia del mundo para seguir afianzando los principios democráticos que están sujetos a limitaciones legales. Se refería a la invasión a Irak en marzo del 2003, una cuestión por las que tuvo grandes discrepancias con el gobierno del presidente George W. Bush, tras calificarla de "ilegítima" por no haber obtenido la autorización del Consejo de Seguridad. Por otro lado, Annan resaltó que EEUU ha sido un adalid en el movimiento a favor de los derechos humanos a nivel mundial, pero que sólo podrán mantener su liderazgo en esta esfera si mantienen estos principios también en la lucha contra el terrorismo.

Annan será sustituido por el surcoreano Ban Ki Moon, quien jurará su cargo el próximo 14 de diciembre, pero que empezará a asumir sus responsabilidades a partir del 1 de enero próximo.

Font foto: EFE



  1. Cal tenir esperança en que el futur president de la ONU sàpiga gestionar bé aquesta situació tensa amb EE.UU. doncs és molt trist sentir a "la gent" criticar la ONU sense pietat, empesos per la desesperança en les institucions, fins i tot aquelles en les quals caldria confiar a cegues.
    La posició dels EE.UU. a la seu de la ONU és la demostració plapable de l’enorme desequilibri de poder que regna avui en dia al nostre món.
    I entenc perfectament el desencís de "la gent"; en part el comparteixo.  La difusió d’informació alternativa ens ha de permetre, amb temps i calma, donar recursos a "la gent" per tal de que pensem amb més claredat i, per tant, poguem empènyer la balança de la justicia un altre cop cap a la seva posició primigènia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pau, Multilateralisme, Seguretat Humana, i desenvolupament per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent