Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Directiva Permís Únic: perquè m’abstinc

Avui votarem un informe prou important per a allò que anomenem l’Europa de les persones. Es tracta de la Directiva de Permís Únic, o Single application procedure for residence and work. Report: Véronique Mathieu (A7-0265/2010)
Report on the proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on a single application procedure for a single permit for third-country nationals to reside and work in the territory of a Member State and on a common set of rights for third-country workers legally residing in a Member State
[COM(2007)0638 – C6-0470/2007 – 2007/0229(COD)]

El cas és que aquest assumpte va provocar un cert debat en el sí del nostre Grup, Verds/ALE, en els habituals termes de si es considerava que la proposta de Directiva era suficientment ambiciosa per votar-hi a favor (malgrat queda lluny de les nostres expectatives) o si, al contrari, podria suposar un problema en el futur.

Val a dir que el debat va ser dificil, i complex, i va determinar que alguns optessin per votar a favor (una mena de Sí, però) i els qui vàrem defensar l’Abstenció  pels motius que seguidament explico:

Començo per dir que jo no estic a favor de votar en contra d’aquest text, ja que estic totalment d’acord que la UE necessita una directiva marc que ampari totes les persones treballadores de tercers països, així com els seus drets.

No obstant això, la directiva tal com ens ha arribat finalment després de mesos de circular per diversos comitès, despachos i comissions, exclou a una gran quantitat de categories com els treballadors de temporada, els destinats per la seva empresa, els refugiats i els treballadors desplaçats … 

Personalment m’oposo a la segregació de les persones treballadores en més categories i encara més a que es concedeixi un tracte diferenciat a algunes d’aquestes persones dotant-les, a elles i als seus familiars, de menys drets que a d’altres.

És cert, cal dir-ho també, que algunes d’aquestes categories estan cobertes per altres directives, peró si agafem, per exemple la proposta de la Comissió sobre els treballadors de temporada, és fàcil adonar-se que aquestes directrius no són suficients en termes de drets.

Per tot plegat defenso, com d’altres companys dins del grup, que cal apostar per un marc comú per a totes les persones treballadores, ja que això permetria unificar la legislació en els llocs de treball i no posar en risc, conseqüentment, la integració de les persones migrants a la UE, així com la cohesió a la UE.

Cal dir que al llarg de les negociacions s’han guanyat importants coses que estan incorporades en la proposta de directiva que avui votem, com ara que la portabilitat de les pensions cap a tercers països no estigui condicionada a l’existència d’acords bilaterals.

Tanmateix, insisteixo, em temo que l’objectiu central que alguns defensem, és a dir, la igualtat de tracte i la no discriminació de totes les persones treballadores en el si de la UE, no está prou ben garantit en el text.

Per tot això he optat per abstenir-me a la votació d’aquest migdia si finalment acaben passant (és a dir, s’adopten) les esmenes sobre la restricció de l’àmbit d’aplicació.

Foto: temporers treballant la vinya. Font: Uly Martin



  1. Hola Raül.

    El que li diré no té res a veure amb l’entrada però no he trobat un lloc millor per dir-li.

    L’altre dia el vaig veure al tren de fgc que agafo tots els matins. Un polític i eurodiputat al transport públic?

    Vaig pensar: ostres “Pepito”, si encara hauràs de creure en la política i tot 😉

    Només volia felicitar-lo per anar a la feina, o a casa de la sogra, o a on fós, amb tren. Volia felicitar-lo per semblar una persona normal. Que ja és trist felicitar per aquest motiu, però estant la imatge dels polítics com està, doncs ja és molt.

    Una abraçada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Migracions per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent