Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Diners i política pesquera: el fons europeu de pesca mal encaminat, per culpa del PE

El Parlament Europeu ha votat avui el programa de finançament per a la política de pesca de la UE per a 2014-20. Fa ja un parell d’anys que hi treballem (les coses per aquestes terres blaves i estelades van al seu ritme). Després del bon resultat que vàrem aconseguir amb la reforma de la Política pesquera, era el moment de concretar la bona línia amb un pressupost que estigués a l’alçada, tant pel que fa als objectius, com pel que fa a la distribució. La quantitat, m’afanyo a dir, depèn d’una discussió més àmplia que sovint comento també en aquesta bitàcola: el Marc Financer Plurinaual.

En tot aquest temps en què he seguit el debat en tant que ponent a l’ombra he estat co-protagonista (de vegades víctima, diria) d’innombrables reunions, negociacions inacabables, pactes, acords, esmenes, nous pactes, aliances, trencament d’aliances,….

En tot aquest temps he defensat, sempre ben assessorat pels meus assessors (Michael Earle, Sebastian Losada i Miquel Ortega) una mateixa línia argumental: El FEMP és una part significativa (prop d’uns 6000 milions d’Euros) d’uns pressupostos europeus ja de per si molt retallats. És per això que és indispensable que, en tant que fons públics, es gastin de manera eficient, mediambientalment responsable i socialment justa. Així doncs, sempre he defensat que els diners públics havien d’anar destinats a donar suport a aquelles activitats que augmentin la sostenibilitat de la pesca i promoguin la recuperació de les poblacions de peixos.

Això mateix, de fet, és el que vaig defensar ahir al vespre, durant el debat en el Plenari, que adjunto a continuació:

   
 

La majoria existent al Comitè de Pesca, encapçalada pel ponent, el diputat del PPE, Cadec, havia aconseguit incorporar a la proposta del Parlament (via votació en Comitè) algunes propostes nefastes, i del tot contràries a l’esperit que, enteníem els verds, que calia defensar des de l’Eurocambra.

En la votació d’avui, en plenària, es tractava de revertir algunes d’aquestes males propostes que el Comitè de Pesca va votar fa unes setmanes. Sabíem que, per bé que anés el resultat, aquest seria globalment dolent, així que hem basat la nostra estratègia a disminuir els danys, i a aconseguir salvar el màxim d’aspectes possible.

En síntesi, el resultat de la votació d’avui és dolent, repeteixo. El Parlament Europeu ha votat, malauradament, a favor d’un fons de la pesca que contradiu els objectius de la reforma de la Política Pesquera Comuna adoptada fa uns mesos.

Per exemple, en lloc de posar fi a la utilització de fons públics per subvencionar la sobrepesca i la sobreexplotació dels estocs de peixos , la majoria del Parlament ha votat a favor de subvencionar les pràctiques pesqueres insostenibles amb fons públics europeus.

Així, s’ha reintroduït la possibilitat de subsidiar la construcció de nous vaixells pesquers, així com nous fons destinats al reemplaçament de la flota i els subsidis per a la compra de vaixells per a joves . Això implica directament subsidiar l’augment de la capacitat de pesca a la UE , és a dir una política totalment contrària amb els objectius de la PPC de reduir la capacitat de pesca.

El FEMP també preveu compensar econòmicament els pescadors per respectar els períodes de descans biològic dels peixos , tot i que fer aquestes parades va en el seu propi benefici , ja que aquest descans garanteix la millorar la condició de les poblacions de peixos.            

Tot i això, hem aconseguit, en part, el nostre objectiu: limitar una mica el dany.

Per exemple, hem aconseguit que els i les parlamentàries rebutgessin la proposta de reintroduir subsidis per a la compra de vaixells i que, gràcies a les propostes verdes, s’incrementin els recursos econòmics destinats a la investigació .

Ara però, iniciem una nova fase: la del trílog. La negociació amb el Consell serà complexa, i dura. Però allà estarem.

Font foto: World Maritim News


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent