Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Denuncio davant la Comissió Europea, una vegada més, la situació d’Oligopoli energètic a Espanya

Aquesta setmana he presentat davant la Comissió Europea una pregunta en la qual he denunciat, un cop més, que la situació d’oligopoli del mercat energètic espanyol a vulnera clarament la normativa europea.

Un dels grans problemes del sector elèctric espanyol es deu a que el 80% de la generació de l’electricitat (i un 90% de la seva comercialització) està controlada per 5 grans empreses.

Aquest sistema vulnera la Directiva 2009/72/CE i l’article 56 del TFUE pel fet de no garantir la separació efectiva entre empreses de generació, distribució i comercialització de l’electricitat i per les restriccions en les prestacions d’aquests serveis. A banda, el mercat elèctric espanyol incompleix l’article 106 del TFUE en relació a les normes de dret de competència i el mercat impedint l’entrada de les renovables al sistema elèctric.

Tal i com ja vaig afirmar en una reunió que vàrem mantenir amb el Comissari de Competència, Joaquín Almunia, el passat 17 de desembre, reitero que és completament intolerable que Espanya tingui un sistema elèctric en el que es permeti la convivència d’un dèficit tarifari de 26.000 milions d’euros amb uns beneficis de les companyies elèctriques que doblen els de les europees i amb una pujada de la factura elèctrica d’un 80% des del 2004. Aquesta situació evidencia una disfunció al mercat elèctric espanyol i que ja va ser criticada al 2012 per la Comissió Europea.

Per tot plegat, insto la Comissió a actuar per assegurar el compliment de la normativa Europea per part del Govern Espanyol. Cal seguir insistint i denunciant la situació d’oligopoli energètic que hi ha actualment a Espanya per aconseguir un model energètic més net, just i eficient que no serveixi tan sols per enriquir a uns pocs.

Finalment, de tot això en parlarem a la jornada que hem organitzat per aquest dissabte, a la Farinera del Clot (Gran Via Corts Catalanes, 837), que duu per títol: ‘De l’estafa elèctrica al nou model energètic’, i en la qual comptarem amb ponències de Carlos Bravo, Javier García Breva, Francesco Cortesi, Stefan Taschner, Jordi Ortiz, Lluis Albareda, Cote Romero, Alba del Campo i Maria Campuzano, a més de les intervención sde Laia Ortiz, Janet Sanz, Ernest Urtasun i Jona Herrera).



  1. Disculpa la ingenuitat de la pregunta però, no seria una manera d’acabar amb tot aquest festival? Si jo trobo una companyia amb preus competitius fora d’Espanya, si Europa és un mercat únic, com a ciutadà europeu ho vull poder fer. Puc?
    Igual amb la telefonia, etc, etc,. 
  2. Quants incompliments de l’estat! amb el seu laisser faire mirant cap una altra banda abdica de la seva responsabilitat reguladora. Només cal afegir el nomenament d’exgovernants per posar-los en consells d’administració o com a consultors.

    A veure si, des de baix,  podrem forçar  una lesgislació que contempli la producció per l’autoconsum i la distribució de proximitat.

    Anton Bundó 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.