Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 29 de maig de 2007

Denúncia de Greenpeace relativa al blat transgènic cultivat a l’Estat espanyol

 

Segons un informe de Greenpeace que ha estat fet públic la darrera setmana, el blat transgènic que es cultiva a l’Estat espanyol produeix una toxina en quantitats perilloses. L’empresa Monsanto no controla la quantitat de toxina insecticida que produeix aquest blat transgènic. Adjunto la nota que van fer pública el passat 17 de maig i, més avall, l’informe complert:

 (segueix…)

17 mayo 2007? Greenpeace ha presentado el informe "¿Qué cantidad de toxina Bt producen realmente las plantas de maíz transgénico MON810?" en el que se demuestra la alta variabilidad del contenido de una toxina insecticida, denominda Bt, presente en los maíces transgénicos MON810 de la multinacional Monsanto, cultivados comercialmente tanto en España como en Alemania a pesar de la elevada oposicion pública.

Para realizar esta investigación se analizaron en 2006 en ambos países más de 600 muestras de hojas de este maíz.

El principal resultado es que las concentraciones de toxina Bt en las plantas son altamente impredecibles y variables, por lo que, por ejemplo, las plantas de un mismo campo llegan a diferir entre sí hasta 100 veces. Además, la concentración de toxina es completamente diferente de los niveles ofrecidos por Monsanto cuando solicitó la autorización para comercializar este peligroso maíz. Estos datos arrojan nuevas incertidumbres y preocupaciones con respecto a la seguridad y la calidad del maíz transgénico, y ponen en entredicho el sistema de autorizaciones de la UE. Consecuentemente, Greenpeace exige la paralización de las autorizaciones y del cultivo del maíz transgénico en España, en la UE y en el resto del planeta.

El informe refleja que no se conocen las razones de esta inestabilidad biológica de las plantas transgénicas; podría deberse a factores genéticos (la construcción genética no es estable), ambientales (por ejemplo, clima o condiciones del suelo) o a ambos. Por ello, Greenpeace considera un claro signo de irresponsabilidad que el actual Gobierno no solamente siga tolerando el cultivo de las variedades transgénicas MON810, que aprobó el anterior ejecutivo, sino que siga autorizando nuevas variedades de este maíz cuando no se conoce el comportamiento de cada una de ellas.

Apenas existen estudios sobre el impacto de las condiciones ambientales sobre las plantas transgénicas ni datos que muestren cómo evoluciona la concentración de toxina Bt en las plantas en condiciones reales de cultivo comercial. Esta ausencia de información produce la impresión de que las plantas modificadas genéticamente producen unos niveles de Bt estables, consistentes y más o menos independientes del impacto del medio ambiente o de las condiciones genéticas específicas. Este informe de la organización ecologista demuestra que es absolutamente falso.

"Queda claro que el estudio presentado por Greenpeace demuestra una vez

más que los resultados del experimento de los transgénicos a escala mundial son impredecibles", ha afirmado Juan-Felipe Carrasco, responsable de la campaña contra los transgénicos de Greenpeace. El estudio ha sido presentado a un grupo de expertos alemanes, los cuales han coincidido en la valoración de que es urgente que la UE y los estados miembros establezcan unos métodos uniformes para analizar el contenido de toxina Bt en estos cultivos. "Es absolutamente

irresponsable realizar estudios de evaluación de riesgos y aprobar ningún transgénico antes de que hayan sido definidos métodos estandarizados y suficientemente fiables para determinar las concentraciones de Bt", ha añadido Carrasco.

Mientras no se clarifiquen estas cuestiones relativas a la evaluación de riesgos, el monitoreo y la calidad del producto, el cultivo comercial de MON810 debe ser paralizado dado que la base legal para la aprobación del MON810 no se está cumpliendo. Greenpeace exige la paralización de las autorizaciones y del cultivo del maíz transgénico en todo el mundo, así como la paralización de toda liberación de transgénicos al medio ambiente.

Aquí trobareu l’Informe complert (en anglès) i el Resum en espanyol.

Font foto: BBC

 

 



  1. Hem de curosos amb alguns avanços cientifics, però no vol dir que els hem de deixar de banda i estudiar les seves posibilitats pel progres de la humanitat.

    Els transgènics son un d’aquells avanços que degut a una mal us inicial de la empresa Monsanto (intent de crear un monopoli de llavors), ha generat una oposició que junt amb la típica por que te la gent a les inovacions que no entenen, han fet que ara parlar de transgènics sigui com abans parlar del dimoni.

    Es denota aquest tipus de demonització en les expresions utilitzades com insectisida, toxina..etc sense matisar que el Bt és un proteina de una bacteria (Bacillus thuringiensis)  qué genera només contra les larves dels Insectes blancs que provoquen moltes plages (i la ruina de molts pagessos) a la agricultura des de fa milers d’anys. La especificidad d’aquesta proteina és molt alta i no afecta pas a altres insectes i no cal dir els altres animals, incluient el home. Normalment tothom té en ment les toxicitats dels insectisides químics com el DDT i altres que en el passat varen provocar desastres ecologics i fins i tot en la salut humana, per això avui en día quan es anomena la paraula "insectisida" o "toxina" ens fiquem a la defensiva, em semble normal, però no per aixó no hem de ser rigurosos amb el que diem, sino perdrem tota credibilitat.

    Del estudi que Greenpeace, només a primera vista hi ha un parell de coses que s’han de considerar: Es diu que els nivells detectats deBt son més elevats en les mostres analitzades per Greenpeace que les que en el seu moment Monsanto i altres estudis varen indicar. Però més endevant en el estudi es diu que no hi ha cap mètoda estandar per poder comparar el nivell de Bt en les mostres, es a dir que depent de com sigui el mètoda utilitzat el nivell pot diferir. Per tant no es pot afirmar que el nivell sigui 100 vegades més elevat.

    Segona consideració, un nivell més elevat de Bt no vol dir pas que sigui més dolent, ans el contrari, en altres estudis s’ha demostrat que nivells baixos de Bt podem provocar resistencia per part de les larves.

    He trobat aquest estudi en la "Revista de Investigación de Ciencia Agrarias" de la Universitat en Argentinia amb el titol "IMPACTO AMBIENTAL DE LOS CULTIVOS GENÉTICAMENTE MODIFICADOS: EL CASO DE MAÍZ Bt." que explicar amb molt de detall aquest tema.

    En tot cas, crec que ONGs com Greenpeace han de continuar denunciant el que ells consideran irregularitats, però sensa caure en el populisme demagogic que a voltes els ecologistes hi cauent massa facilment. Enrrera d’aquest populisme que s’aprofita da la ignorància de la bona gent, hi ha negocis oscurs que van des de el conservadorisme (subvencions a les agricultures dels paisos rics), competencia entre multinacionals a consultories mediambientals que viuen dels governs (  Fer-se ric a costa del medi-ambient)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent