Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Decidir per transformar (per Mercè Claramunt)

Afirmava ahir a El Punt na Mercè Claramunt, flamant nova presidenta de Dones amb Iniciativa, que ?cal fer visible i afrontar els elements de sexisme i androcentrisme presents a la societat, que ens afecten de manera comuna a totes les dones, sense oblidar que no som un grup social homogeni?. Es pot dir més alt, però no més clar. Adjunto a continuació l?article sencer de na Mercè, i aprofito per desitjar-li la millor de les sorts en la responsabilitat que tot just enceta, així com per agrair públicament a na Maria de la Fuente, la seva predecessora en el càrrec, la molta i molt bona feina feta al capdavant de l?organització. (segueix…)

Decidir per transformar, per Mercè Claramunt (publicat a El Punt dissabte, 17 de març de 2007)

Un any més hem celebrat la diada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Un any més denunciem que persisteix la violència contra les dones; el repartiment injust de les responsabilitats domèstiques i de cura; la manca d’autonomia econòmica vinculada a factors com la discriminació salarial; l’atur estructural o l’absència d’un sistema de drets econòmics individuals; la infrarepresentació de les dones en els llocs de responsabilitat política, social i econòmica; l’escassa atenció que es presta a les dones des dels mitjans de comunicació. Són realitats que mostren la continuïtat d’alguns aspectes claus per entendre la situació de desigualtat i falta de llibertat real de les dones al nostre país avui.

Cal fer visible i afrontar aquests elements de sexisme i androcentrisme que ens afecten de forma comuna a totes les dones, sense oblidar que no som un grup social homogeni: cal que les polítiques transversals tinguin en compte altres eixos de desigualtat que configuren un panorama social complex: l’edat, les discapacitats, el fet migratori, la mida de la població on es visqui, i moltes altres circumstàncies que fan de les dones un conjunt plural. En el terreny normatiu i institucional, ens trobem en un moment molt esperançador per a la realització de polítiques que afavoreixin l’equitat i el dret a la diferència, ja que el nou Estatut ens dota d’un marc polític fonamental on és explícit el compromís de les institucions polítiques catalanes amb l’equitat entre homes i dones i el reconeixement del valor de les aportacions de les dones al conjunt de la societat.

El govern d’Entesa ha manifestat un compromís explícit amb l’equitat entre homes i dones en el conjunt de les esferes socials i polítiques mitjançant el V Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de Dones a Catalunya 2005-2007. Ara, quan el degoteig de víctimes de la violència de gènere no s’atura, demanem al govern de Catalunya que iniciï, com més aviat millor, el tràmit parlamentari per a l’aprovació de la llei de drets de les dones per l’eradicació de la violència masclista, que no va poder ser aprovada la legislatura passada. Aquesta llei té un enfocament integral en l’àmbit de la prevenció, la detecció, l’atenció, la recuperació i la reparació. Una llei que, precisament perquè posa l’accent en la prevenció, protegeix els drets de totes les dones i no només els drets de les dones víctimes de violència masclista.

Els drets que reconeix la llei a les dones poden ser activats per diversos mecanismes: entre d’altres, els serveis socials i altres ens acreditats; per tant no serà necessari haver obtingut una ordre de protecció o bé una sentència condemnatòria de l’agressor. Aquesta és una novetat importantíssima en relació amb d’altres lleis perquè protegeix moltes dones que no han pogut o no han volgut recórrer al sistema penal per denunciar la situació de violència que pateixen.

Però a més, hem de treballar perquè el govern de la Generalitat impulsi la llei per a un nou pacte de ciutadania entre dones i homes, tal com consta en el Pacte d’entesa nacional de progrés. I ho expressem així, com un nou pacte entre homes i dones, perquè l’enfocament de la igualtat d’oportunitats s’ha demostrat insuficient. No volem més oportunitats en un món dissenyat seguint patrons masculins, perquè és llavors quan topem amb fenòmens com el sostre de vidre o la doble jornada laboral. Volem una llei que respecti la diferència i que corregeixi la tendència actual d’assimilació de les dones als models masculins. Volem una llei que promogui una visió integral del principi d’igualtat real i efectiva, que posi el focus en l’àmbit públic però també en l’àmbit privat, perquè la redistribució dels temps i els treballs associats a cadascun d’aquests àmbits és una condició indispensable perquè dones i homes puguem escollir, en llibertat, el tipus de vida que considerem valuosa. Per millorar la qualitat de vida de les dones, i de retruc, la de tothom.

Font foto: Campanya de Dones amb Iniciativa



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent