Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 22 de maig de 2007

De nou, Polònia posa en risc els fonaments de la UE

Polònia està donant darrerament grans i importants titulars, tot i que, em temo, no dels que agraeixen les persones preocupades pel respecte drets fonamentals. Lleis com la Llei sobre la Lustració, o la proposta de Llei que havia d’impedir parlar d’homosexualitat a les escoles i universitats són molt més que una deriva autoritarista dels ja tristament famosos bessons Lech i Jaroslaw Kaczynski (president i primer ministre de Polònia). Ambdós temes han estat abordats reiteradament al Parlament Europeu. El primer, quan l’eurodiputat polonès del Grup ALDE, Bronislaw Geremek, a qui ningú negar la seva ferma oposició al règim comunista que va governar Polònia fins l’any 1989, va rebutjar col.laborar amb el govern en no declarar si havia tingut o no contactes amb els serveis secrets comunistes. La seva raó per no fer-ho està més que justificada: aquesta llei suposa (segueix…)

una evident caça de bruixes i vulnera els drets civils més fonamentals. De la mateixa manera que cal denunciar el règim comunista i la lamentable repressió que va exercir  sobre els drets i llibertats de la ciutadania, cal també combatre els actuals excessos a la llibertat que l’actual govern està exercint sobre nombrosos col.lectius de persones. Allò que cal combatre, per tant, són les actituds de tipus ‘estalinià’, vinguin d’on vinguin, i del color que siguin. Per tot això Geremek va rebre el gairebé unànim suport de l’Eurocambra (amb l’única excepció dels grups d’extrema dreta (veure aquesta entrevista a Geremek que li va fer Ana Carbajosa, per a El Pais). 

ENTREVISTA: BRONISLAW GEREMEK Eurodiputado liberal polaco

"Polonia se mueve en un universo que recuerda al de George Orwell"

ANA CARBAJOSA, El Pais – Bruselas – 27/04/2007

Ha sido el eurodiputado liberal polaco Bronislaw Geremek el encargado de levantar la espita de la olla de presión polaca, al boicotear la ley con la que Varsovia pretende que en los centros de poder político e intelectual del país no quede ni rastro del pasado comunista. Con este fin, el Gobierno conservador de los gemelos Kaczynski ha puesto en pie una ley que obliga a políticos, periodistas y académicos a dejar por escrito que no fueron informantes del régimen comunista. Geremek (Varsovia, 1932), ex ministro de Exteriores y antiguo activista de Solidaridad, el sindicato que contribuyó a la caída del régimen hace 17 años, se ha negado a firmar la declaración.

"En mi país se está poniendo en peligro el funcionamiento de las instituciones"

"Varsovia utiliza el conflicto y la división de la sociedad como forma de gobierno"

Su boicoteo le puede costar el puesto de eurodiputado, pero según explicó ayer en una entrevista telefónica con este diario, Geremek pretende que su acción propicie "la movilización de la opinión pública" contra "una ley antidemocrática que vulnera los derechos de los ciudadanos, la libertad de expresión de los medios de comunicación y la de cátedra". Y dice que ha decidido dar un paso adelante, porque "hace un tiempo que en Polonia se está poniendo en peligro el funcionamiento de las instituciones democráticas".

El antiguo militante de Solidaridad ya se vio obligado a firmar en 2004 que no tuvo nada que ver con los servicios secretos comunistas, en virtud de una versión reducida de la ley de depuración lanzada ahora por los Kaczynski (Lech, presidente, y Jaroslaw, primer ministro). Pero la ampliación de la lustración a otros colectivos -el eurodiputado calcula que medio millón de polacos se verán obligados a dejar por escrito que no colaboraron con la policía política comunista, si no quieren ser destituidos de sus cargos- es para Geremek muy diferente. "Nos movemos en un universo que tiene que ver con el de George Orwell. Un universo que rompe con la democracia y el respeto de los ciudadanos. Yo firmé hace tres años y nadie pone en duda la veracidad de mi declaración, pero esta ley es antidemocrática, por eso he decidido desobedecerla". Geremek dice que se ha visto obligado a reaccionar "para proteger los valores europeos". "Hay cientos de académicos en Polonia que creen que es una ley humillante e injusta. Como eurodiputado, tengo la oportunidad de hacerlo público".

Geremek espera ahora que el Tribunal Constitucional polaco se pronuncie antes de mediados de mayo sobre el texto. De no ser abolido, amenaza con utilizar todas sus intervenciones públicas "para intentar derribar la ley". Su beligerancia podría costarle el puesto de eurodiputado, según los planes de Varsovia, lo que ha desencadenado en los últimos dos días una avalancha de solidaridad de líderes europeos que, sin miedo a incomodar a los Kaczynski, les han acusado de orquestar "una caza de brujas" y han cerrado filas en torno a Geremek. Desde París, la ministra de Asuntos Europeos, Catherine Colonna, aseguró "el apoyo" a Geremek de toda Francia. En la Eurocámara, Geremek recibió el miércoles una ovación.El eurodiputado polaco considera que esta ley es un ejemplo más de cómo su Gobierno, embarcado en una cruzada de "renovación moral" del país, "utiliza el conflicto y la división de la sociedad como forma de gobierno".

Polonia se ha convertido en los últimos meses en la china en el zapato de la UE. Raro es el mes en el que en un consejo de ministros europeo los polacos no se desmarcan con el veto a una iniciativa o protagonizan alguna salida de tono. Ayer, Polonia recibió un importante tirón de orejas desde Estrasburgo, donde el pleno del Parlamento expresó su preocupación ante los planes del Ministerio de Educación polaco de prohibir "la propaganda homosexual" en las escuelas.

El segon tema, l’actitud homòfoba del govern polonès, que ja ha estat tractada en aquest bloc en diverses ocasions (veure Resolució del Parlament Europeu per frenar la homofòbia a Europa (i sobretot a Polònia),  Drets LGBT: el Parlament Europeu ha de reaccionar front l’ofensiva conservadora a Polònia, o en la categoria LGBT) però ha tingut un nou episodi aquest cap de setmana, a Varsòvia, en el marc de la marcha pro drets LGBT (Pride). Entre d’altres ‘perles’, destaca el qualificatiu de ‘pederastes perillosos’ que el Viceprimer Ministre polonès, Roman Gyertich va dedicar als i les manifestants (veure noticia a El Periodico). Adjunto més avall el comunicat de l’Agència AFP:

Miles de personas protestan contra la homofobia en Polonia

Personalidades europeas apoyan en Varsovia la marcha gay contra el Gobierno

AFP (en El Pais) – Varsovia – 20/05/2007

Personalidades de la política europea participaron ayer en Varsovia en la manifestación gay Marcha de la Igualdad para denunciar la homofobia del actual Gobierno polaco. Veinticinco diputados del Parlamento Europeo y de diferentes Parlamentos nacionales, así como la ministra sueca de Asuntos Europeos, Cecilia Malmström, se unieron a las cerca de 4.000 personas que, según la policía, participaron en la marcha.

En medio de banderas europeas y del arco iris, símbolo de la comunidad gay, los manifestantes recorrieron las grandes avenidas de la capital polaca en un ambiente tranquilo. Varias decenas de personas, principalmente miembros de grupos nacionalistas cercanos al poder, organizaron una manifestación contra la parada gay.

"Polonia no tiene el monopolio de la homofobia. Existe en todas partes. La diferencia consiste en el hecho de que aquí hay miembros importantes del Gobierno que crean un clima de terror y de odio contra los homosexuales, sobre todo el ministro de Educación", dijo la diputada holandesa Sophie Int’Veld.

La semana pasada, el ministro de Educación, Roman Giertych, dirigente del partido de extrema derecha Liga de las Familias Polacas, anunció que prohibirá por ley toda información sobre la homosexualidad en las escuelas. Los hermanos Kaczynski, primer ministro y presidente de Polonia, han creado numerosas polémicas por sus posiciones ultras.

De tot plegat, però, confesso que em queda un petit regust agredolç, i és que Geremek va acabar abstenint-se en la resolució que pretenia condemnar l’actitud homòfoba de governs europeus, entre ells el polonès, (veure Resolució del Parlament Europeu per frenar la homofòbia a Europa (i sobretot a Polònia), si bé cal dir que va ser un dels qui va liderar, en el si del seu grup, l’abstenció, en contra el sector dels polonesos més radicals que estaven per votar en contra. I és que, dins de les llibertats cíviques, encara hi ha importants llacunes pel què fa als drets LGBT, fins i tot en persones i grups manifestament lliberals.

En definitiva, una raó més per apostar per una UE sòlida i ben fonamentada en drets i llibertats, i per combatre la versió diluïda que alguns governs, com el polonès, amb la connivència més o menys activa d’altres ‘històrics’. 

Si l’entrada a la UE va servir per tal que països com l’estat espanyol, que sortia d’un fosc periode de franquisme i de conservadurisme dels més ‘carques’ avancessin cap a allò que és avui (molt millorable, sens dubte, però també infinitament millor que allò que teníem llavors), cal pensar que pot passar el mateix amb països com Letònia o Polònia. Però per tal que això succeixi cal fermesa de pensament, d’acció i de legislació a escala europea. I, calen, per tant, governs i governants que s’ho creguin. 

Foto: manifestant antigai dissabte a Varsòvia. Font: Reuters/El Pais



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent