Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Costa Rica: no totes li ponen, a l’Acord d’Associacio

Soc a Costa Rica, participant d’una Delegacio del Parlament Europeu. Vaig arribar ahir al vespre i aquest mati ja he tingut ocasio de reunir-me amb diverses organtizacions critiques amb el proces de l’Acord d’Associacio UE-America Central. No tot son avantatges, reclamen, i certament comparteixo amb elles les enormes llacunes, tant en quant a fons com al proces, que ha seguit la negociacio d’aqeust Acord, massa similar al tan denostat Tractat de Lliure Comerc entre Costa Rica i els Estats Units. En teoria un Acord d’Associacio amb la Ue no es un TLC (inclou, a mes a mes de l’acord de lliure comerc, un capitol de dialeg politic i un de cooperacio), i hauria de ser beneficios per les dues parts, o aixo es el que molta gent creu. En la practica la realitat no sempre es la que voldriem. En el cas que ens ocupa els riscos son enormes, sobre tot per a certes parts de la societat, la gent mes humil, dones, camperols, etcetera. El pes de la negociacio, i per tant les parts mes beneficiades, el segueixen duent els grans sectors indurstials i agroexportadors (pinya, cafe, banana, melo i mango). Fa mesos que demano que se’ns proporcioni als diputats i diputades del PE els estudis d’impacte ambiental, social i de genere d’aquest Acord. Encara no hem rebut res. Sospitem que, simplement, no existeixen aquests estudis. Escric aquestes notes mentre em preparo per a les dues reunions subseguents: la que mantindrem d’aci a uns moments amb la Delegacio de la Comissio Europea a San Jose (Costa Rica i seguidament en el dinar a la residencia del President de la Republica, Don Oscar Arias (com l’anomenen aqui), al qual, a mes a mes de demanar-li sobre l’estat actual de les negociacions de l’Acord d’Associacio (del qual n’es un ferm defensor) li demanare tambe per la situacio a Hondures, de la qual n’es, almenys formalment, mediador.

Aquest vespre, despres de la trobada amb Don Oscar, marxarem cap a Panama, on seguira la visita oficial de la Delegacio, i on tindran lloc diverses reunions de l’Assemblea Eurollatinoamericana (EURALAT).

(Nota: escric sense accents degut a les limitacions del teclat)
Foto: Oscar Arias. Font: EFEDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Espai EUROLAT (DDHH, Mèxic, Amèrica Central i del Sud) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent