Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 14 de juny de 2012

Contra el genocidi lingüístic #AlesIllesEnCatalà

Rebo a Estrasburg representants de l’Assemblea de Professors en Català de ses Illes, del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de les Illes Balears i de l’Associació de Drets Humans de Mallorca. Han vingut a explicar a l’Intergrup sobre Minories i llengües no estatals la situació de persecució que viu el català a les illes.

El que estan fent amb la llengua a les Balears és un genocidi lingüístic en tota regla. I com a tal cal denunciar-ho. Per això m’he posat el llaç quadribarrat.

Reitero el meu suport, agraïment i encoratjament als qui pateixen i lluiten per acabar amb aquesta injustícia.

M’han fet un prec, que comparteixo: aquest és un problema que ens afecta a totes les persones de l’àmbit lingüístic català. No només a les que viuen a les Balears. És important mantenir la unitat en el discurs i l’acció. L’atac al català a una part del domini lingüístic, és un atac a la llengua en sí.

Els representants de les associacions esmentades han explicat als nostres col.legues de l’intergrup les principals accions del Govern balear en contra de la diversitat lingüística. Són les següents:

1.Volen canviar els noms de ciutats i vil.les de Ses Illes al castellà.

2. Volen que els representants polítics i de l’administració usin el castellà, enlloc del català.

3. Volen canviar les regles de la llengua en l’educació, permetent els pares i mares a escollir el castellà com a llengua vehicular.

4. Han tancat RTV Mallorca, que tenia tota la seva programació en català, i es veia a totes les Illes.

5. S’ha reduït la presència de la nostra llengua en la televisió i ràdio públiques regional, RTV i IB3.

6. Enmig d’un procés de globalització dels mitjans de globalització, impedeixcen l’emissió de TV3, Televisió catalana.

7. Han abolit el departament General per a Política Lingüística, organització institucional que tenia l’objectiu d’estandaritzar la llengua catalana a les Illes Balears.

8. Finalment, el Govern vol eliminar el requeriment de conèixer el català per a les persones que treballin a l’Administració, o per aquells treballs en l’àmbit local i autònom. Això suposa una clara violació del dret a ser atesos i ateses per l’administració en català.

És fonamental mantenir i augmentar la tasca de sensibilització i informació a molts dels col.legues d’altres països que viuen ignorants d’aquests problema, o enganyats per determinats discursos que d’altres col.legues despleguen en contra de la diversitat lingüística.

Aquest discurs se suma a les nombroses iniciatives que fa anys portem fent els diputats i diputades de l’àmbit lingüístic català.

I que caldrà seguir fent, mentre duri aquesta persecució lingüística.



  1. no pot quedar-se callat. Ni els nostres partits de Catalunya han de pensar que no s’hi han de posar. La llengua és cosa de tots. Què són tan de miraments quan ataquen la nostra llengua? Felicitats per la tasca que feu.
  2. És absolutament necessari que prengueu consciència de l’ajut que necessitem la gent que vivim a les Balears i estem lluitant contra aquest genocidi lingüístic.
    La llengua és de tots els que l’estimem
  3. Gràcies, Raül, per la feinada que várem poder veure que fas al Parlament Europeu, en defensa de tantíssimes causes nobles, justes, cíviques, com és ara la defensa de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears i de la resta de territoris que conformen els Països Catalans.
    No afluixis gens ni mica, i mira de convidar-hi d’altres eurosenyories (sobretot d’entre les eurocatalanes, però també d’entre la resta d’europees!) perquè s’avenguin a fer encara molt més, fins aconseguir la plena normalitat d’una llengua parlada per més de 10 milions de persones! Si som més de 10 milions de persones que la parlam, Europa compta amb més de 10 milions de raons per fer cas al nostre reclam de respecte pel nostre dret a ser-hi (si m’apures, més que molts d’altres que ja hi són!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües (català a la UE, multilingüisme,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent