Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 22 de juny de 2010

Catàstrofe del Golf de Mèxic: La UE no està preparada per a fer front a una catàstrofe similar

Catàstrofe petroliera, de Raül Romeva, per a Crònica.cat

La catàstrofe al Golf de Mèxic hauria de fer saltar algunes alarmes en relació a la manca de mesures europees per tal de prevenir accidents similars en les plataformes petroleres ubicades en alta mar sota jurisdicció dels Estats de la UE. I en canvi, poc, o res, hem escoltat al respecte de part dels governs europeus. Que ningú s’enganyi, el tema és greu, i molt.

És hora de proposar noves regles obligatòries tant en l’àmbitde la responsabilitat jurídica com en la resposta a aportar en cas de catàstrofe. Ara com ara no disposem de regles que garanteixin, per exemple, que disposaríem dels fons suficients per a dur a terme les tasques de neteja necessàries en la costa en cas d’eventual accident, o per compensar les víctimes d’accidents d’aquest tipus.

Aquest serà un dels temes que abordarem durant la propera sessió plenària, a Estrasburg, del 5 al 8 de juliol.

Previsió, prevenció, protecció, heus aquí el que caldria establir per tal d’assegurar un control estricte de les plataformes petrolieres. La catàstrofe del Golf de Mèxic és un advertiment clar. Ara més que mai podem estar convençuts i convençudes que els estudis de seguretat i d’impacte ordenats per les companyies petrolieres no estan a l’alçada dels riscos i dels reptes.
Hi ha un abisme entre els diners invertits en la cercade nous jaciments i les mesures de seguretat establertes en cas de catàstrofe petroliera. Cal doncs resoldre aquest problema i assegurar-se que les companyies europees puguin prevenir els accidents però també disposar de plans de socors adequats. Per altra banda, tenint en compte el precedent nordamericà en què podem constatar com la complaença i la corrupció entre l’agència reguladora (MMS) i BPsón el còctel que ha portat al desastre, esdevé més que mai una prioritat controlar els controladors. La UE ho hauria  de fer a través de l’Agència de Medi Ambient (EMSA).

Però la inquietud també prove dels tipus de productes utilitzats per a, suposadament, resoldre el problema. Molts científics s’inquieten de l’ús del COREXIT, per exemple, el dispersant utilitzat en quantitats colossals per BP per dissoldre la taca de petroli. Donat que es tractat d’un producte patentat, s’ha ignorat l’impacte mediambiental i sanitari que el seu ús pot comportar. I tanmateix sabem per exemple que almenys 3 dels seus components són altament perillosos, cosa que és greu en la mesura, a més, que existeixen d’altres dispersants menys perillosos per a la biodiversitat marina i la salut. A més a més, siguem clars, l’ús d’aquest producte no és sinó fer invisible a la superfície una contaminació que s’establirà finalment al fons marí.

Potser ja va essent hora que entenguem que el canvi de model energètic cap a un altre que ens faci molt menys depenents del petroli és, avui, més urgent que mai.

Font foto: BBC  1. As jewelry is coveted brand, links of london , continues with charming charming jewelry line, striking an extraordinary series of small, fine watches and gifts, so that the guests put it down. links of london fine from the beginning to creative design, unparalleled craftsmanship and the best combination of materials known. But if only it is the case, may not reflect your elegant Oh! If gucci handbags and links of London with the words together, it is a perfect match. Gucci handbags with unique design style with a charming and moving jewelry is no better about everything.

  2. The New Rolex Watches model was presented during the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2010- Cartier Must de Cartier Unisex. The renowned watchmaker Cartier is proud of its new Cartier Les Must collection, which includes small and large models (for men and women) elegant as usual. These Replica Watches can be found in the Cartier brand’s boutiques all over the world. Cartier Les Must collection includes jewelry, leather goods, accessories and… timepieces.

  3. hi .dear friends.we buy Tag heuer Watch and Gucci Bag have a good sits.some cheap Omega Watch or Tiffany and Co Jewelry on it.so if you want to buy Gucci Bags and lesportsac on it,will let you save some money.Beautiful Tag heuer Watches and Omega Watches is good Gift.Gucci Jewelry and Tiffany and Co will let you Even more successful.
    we have some new lesportsac bag and Tiffany & Co Jewelry or Tagheuer Watches for your choose.Discount Tiffany & Co and lesportsac bags on sale.come on for your enjoy shopping now.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medi Ambient (Aigua, Suro, Natura 2000, criminalitat ambiental,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent