Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Carta blanca perquè els Estats Units vetin passatgers que surten d’aeroports espanyols?

El passat mes d’abril vàrem votar al Parlament Europeu la proposta de norma coneguda com PNR (Passangers Name Record). El nostre grup (Verds/ALE), hi vàrem votar en contra per les raons que ja vaig exposar en l’apunt PNR: i els Estats Units ho sabran tot, de nosaltres, a canvi de res.

Llavors el tema no va aconseguir massa presència en els mitjans i, com sol passar amb aquesta mena de debats, gairebé ningú va assebantar-se de què havíem fet, ni per què, malgrat que alguns vàrem intentar informar-ne a través de les nostres bitàcoles o d’altres vies, com les xarxes socials. 

Fa pocs dies, però, el tema ha aparegut novament en premsa i ràdio, quan s’ha conegut l’existència de l’acord bilateral entre Espanya i Estats Units segons el qual els nordamericans poden impedir a algú pujar a un avió a l’Estat espanyol si aquest té previst sobrevolar la terra de ‘les llibertats i les oportunitats’, encara que no hi arribi a aterrar, si ho consideren pertinent. La dimensió clarament desproporcionada d’aquesta mesura, que a més vulnera principis clars de respecte dels Drets Fonamentals i sobirania, és manifesta, i va ser una de les raons que van fer que mots de nosaltres ja ens oposéssim a la proposta de PNR es va debatre i votar al PE.

Davant d’aquest nou fet he dirigit una pregunta a la Comissió Europea en els termes següents:

Havent conegut l’acord bilateral entre Espanya i els Estats Units pel qual les aerolínies espanyoles que sobrevolen territori americà han de lliurar la informació dels seus passatgers als EUA.

Havent escoltat les declaracions a la Cadena SER del portaveu per assumptes de Justícia i Interior, Michele Cercone que va dir que “Aquest és un tema cobert per acords bilaterals entre alguns països europeus i els Estats Units, i Espanya està entre ells. És a dir que qualsevol informació sobre aquest tema, les negociacions o el contingut de l’acord per sobre vols s’ha d’adreçar a les autoritats nacionals perquè aquest és un tema de competència nacional”.

Recordant que l’acord europeu per a la transferència de dades dels passatgers d’avió europeus amb destinació als Estats Units (PNR) va ser inicialment rebutjat per l’Europarlament, el maig de l’any 2010, tot i que finalment va ser adoptat el mes d’abril de 2012.

Tenint en compte que donat l’espai de Schengen i el lliure moviment de les persones de la UE, molts ciutadans europeus poden utilitzar el servei d’aerolínies espanyoles, passant o no per aquest país, per fer vols intercontinentals que sobrevolin EUA. Essent per tant la imperiosa necessitat de limitar certs acords bilaterals i d’assegurar la protecció de dades i el dret a la privacitat de tota la ciutadania europea, així com el seu dret a circular lliurement dins de la UE. Recordant així mateix la incompatibilitat entre l’actual acord de la UE-EUA de PNR amb la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Què opina la Comissió d’aquest acord entre Espanya-EUA? Creu que aquests acords limiten la capacitat de negociació col·lectiva de la UE amb altres socis com els EUA, restringint així l’esperit del Tractat de Lisboa? Quins mecanismes pensa adoptar per intervenir entre aquests acords bilaterals i garantir el dret principal de lliure circulació així com els drets fonamentals de la ciutadania europea?

Veurem què ens responen. Sigui com sigui, és bo, i democràticament necessari, que en parlem.

Font foto: Tannen Maury / EFE


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent