Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Cal una Directiva Europea sobre Estratègia Marina que proporcioni seguretat jurídica als mars europeus, actualment desprotegits

Un dels temes que debatrem i votarem la setmana vinent a Estrasburg és la posible futura Directiva d’Estratègia Marina (informes Lienemann i Kuskis) . El cas és que els mars europeus, bàsics per a la subsistència de milions de persones arreu del continent, es troben en crisi. Espècies tan importants com el bacallà o la tonyina, fonamentals per a les flotes pesqueres europees, es troben prop del col.lapse. Segons dades de Greenpeace, entre el 60% i el 90% de les poblacions de peix amb interès comercial estan actualment sobre-explotades. A més a més, la contaminació continua representant una amenaça per a la vida marina i per a la salut de les persones. En aquest context, el plenari del Parlament Europeu votarà les esmenes a la Proposta de Directiva sobre l’Estratègia Marina (2005/0211(COD)). Greenpeace, entre d’altres, està duent a terme (segueix…)

una important tasca de conscienciació entre els companys/es eurodiputats/des per tal que tots/es plegats/des siguem conscients d’aquesta situació crítica i sobre l’oportunitat única que suposa aquesta votació per tal de garantir la supervivència dels nostres mars, per aquesta i per a les generacions que han de venir.

El 6è Programa Marc del Medi Ambient exigeix que la Comissió presenti una estratègia temàtica per a la protecció i la conservació de l’entorn marí. És més que manifest el fracàs de les actuals mesures a l’hora de controlar i reduir la pressió i les amenaces que malmeten els mars europeus, i això malgrat les enormes quantitats de diners gastats en recuperar la capacitat dels ecosistemes malmesos (recursos que, per altra banda, són superiors als que es destinen a prevenir aquests desastres). La naturalesa sectorial de les mesures dutes a terme fins el moment s’ha demostrat font de grans incoherències i ha anat acompanyada de la manca d’incorporació de les preocupacions ambientals en d’altres àrees polítiques. Finalment, els progressos que han pogut fer alguns Estats membres s’han vist contrarestats per les actituds i les pràctiques nocives d’altres Estats membre amb els quals comparteixen la mateixa frontera marítima. Així mateix, tampoc la cooperació internacional s’ha mostrat massa eficaç.

En avaluar la proposta de Directiva que ha presentat la Comissió constatem que aquesta s’ha basat en arguments gairebé exclusivament de caire econòmic (per exemple, com l’erosió del capital ecològic suposa una amenaça per a la salut i les oportunitats de viure del mar i dels oceans europeus). L’Estratègia inclou una proposta legislativa amb l’objectiu d’avançar cap a un bon estatus de les àrees marines europees pel 2021, però deixa la definició de ‘bon estatus’, així com les mesures per aconseguir-lo, als Estats membres i als governs regionals. L’estratègia es preveu que sigui el pilar fonamental de la futura Política Marítima Europea.

En el context d’aquest debat, per altra banda, Greenpeace està presentant, a través del seu responsable de mars i oceans, Sebastian Losada, algunes propostes concretes que afecten a punts concrets de l’Estat espanyol i en una carta enviada a tots/es els/les eurodiputats/des defensa, en concret, que: "Una Directiva sobre una Estrategia Marina fuerte supondría un avance importantísimo para la protección de nuestros espacios costeros y marinos y permitiría avances en el empleo de herramientas de gestión y conservación tan importantes como las reservas marinas. En España se están dando pasos vitales en este sentido, siendo la costa de la Región de Murcia la primera en estudiar y adoptar la propuesta de protección a través de áreas marinas protegidas presentada por Greenpeace y esta legislación supondría un importante respaldo para este proceso".

Així mateix, ens fan una petició concreta: "le pido que no desperdicie esta oportunidad en esta próxima votación en el plenario para fortalecer la protección legal de los mares europeos. En particular, le solicitamos que asegure que la nueva legislación incluye el establecimiento de reservas marinas plenamente protegidas que proporcionen refugio tanto a los peces como al resto de las especies marinas".

Veurem com va el debat (dilluns) i la votació (dimarts).

Font foto: Greenpeace



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent