Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Birmània, novament. Birmània, encara (apunt revisat i actualitzat a les 13.00)

Demà divendres, 24 d’Octubre, Aung San Suu Kyi  complirà 13 anys privada de llibertat (va ser un 24 d’octubre de 1995 quan l’exèrcit la va tancar a casa seva convertint aquesta, de fet, en una presó). El mateix dia, els líders d’Àsia i Europa es trobaran a la reunió de l’ASEM, a nivell de Caps d’Estat, que tindrà lloc a la Xina. Són ja diverses les vegades que hem afrontat al Parlament Europeu la situació a Birmània. En aquesta ocasió, i davant les evidències que la situació és encara molt lluny de millorar com ho demostra, entre d’altres, el fet que el nombre de presoners polítics ha augmentat fins a 2100 el darrer any (malgrat els significatius alliberaments  del 23 de setembre de 2008), i que el procés constitucional promogut per la Junta busca perpetuar i legitimar els continuats abusos de drets humans, així com assegurar-se la impunitat per les violacions passades. Per tal de plantejar tot això, alguns/es diputats/des hem promogut una resolució (de les anomenades d’urgència, sobre vulneracions de drets humans i democràcia) que debatrem i votarem avui. El text de la proposta que hem presentat en tant que grup Verds/ALE és aquest  (i aquest el que hem negociat i consensuat amb els altres grups). Per altra banda, adjunto també la meva intervenció per a la plenària, basada de fet en les peticions que ens fa arribar Amnistia Internacional i la campanya Birmania por la Paz i Burma Campaign International (més avall): (segueix..)



Intervenció de Raül Romeva en plenària sobre Urgències (situació de Birmània)
Estrasburg, 23 d’octubre de 2008
 

 

La reunión de la ASEM (Asia-Europe Meeting) que empezará mañana en Beijing supone una enorme oportunidad que los Jefes de Estado y de Gobierno de la UE allí presentes deberían aprovechar para poner sobre la mesa nuevamente la preocupante situación de los derechos humanos en Birmania.

 

En concreto, tal y como ha solicitado ya por carta Amnistía Internacional, sería muy oportuno que el presidente de turno del Consejo, Nicolas Sarkozy, en tanto que co-presidente del encuentro euroasiático, señalara la gran preocupación que tenemos en Europa con relación a las más de 2100 personas presas políticas, y que, más aún, solicitara su inmediata liberación.

 

Otra fuente de preocupación es la actual ofensiva militar contra la población Karen, en el este del país, donde ha tenido lugar la mayor operación militar en una década, cuyo objetivo es directamente la población civil, y que ha comportado el desplazamiento interno de 150.000 personas. En un informe hecho público en junio de 2008, Amnistía Internacional ya estableció que este tipo de prácticas constituían, de hecho, crímenes contra la humanidad.


Por otro lado, y tal y como han solicitado entre otras las campañas Birmania por la Paz y Burma Campaign International, la visita que tiene previsto llevar a cabo el Secretario General de Naciones Unidas, Ban Ki-Moon, en diciembre, será la primera vez en que se discutan los problemas políticos de fondo, después de que el SG haya visitado recientemente el país en dos ocasiones, después del paso del Ciclón Nargis este año.

El caso es que, ciertamente, nunca habíamos visto a los gobiernos Europeos y Asiáticos unir fuerzas presionando al régimen para la liberación de todos los prisioneros políticos, por lo que la cumbre que empieza mañana es de vital importancia. Así mismo, durante mucho tiempo las Naciones unidas han fallado y se han creído las mentiras del régimen. Treinta y siete visitas del enviado de Naciones Unidas no han conseguido ni una mínima reforma.

 

Por todo ello me sumo a las voces que reclaman tanto a los jefes de Estado y de Gobierno europeos, incluido el del Gobierno español, José Luis Rodríguez Zapatero, como a Naciones Unidas, que den muestras de que apoyan realmente un cambio en Birmania. Y para ello es imprescindible exigir la liberación inmediata de las personas prisioneras políticas, lo cual debe considerarse el mínimo indicador de progreso. 

La situación no es fácil. Lo sabemos, y percibimos como los miedos están creciendo en el seno de Naciones Unidas. Se trata del mismo miedo que en su momento hizo que no prosperasen las gestiones de Ibrahim Gambari, y que fracasaran las negociaciones.

 

Es por tanto muy importante que, para asegurar que la visita del SG de Naciones Unidas sea lo más fructífera posible, la reunión de la ASEM debe ser altamente y eficientemente aprovechada.

 

Confío por tanto en que el presidente del Consejo, así como los demás Jefes de Estado y de Gobierno europeos, serán conscientes de la gravedad de la situación y actuarán en consecuencia.

 

Si la UE quiere ser un actor político creíble, que base su política exterior en la defensa y la promoción de los derechos humanos, y no aparecer como prisionera de los intereses económicos de las grandes compañías como TOTAL o Chevron, entre otras, es en ocasiones como estas en las que debe demostrarlo. Son muchas las vidas que dependen de este tipo de gestos.

 

Foto: L’NLD reclama que la Junta reconegui els resultats de les eleccions de 1990 (a la foto, grups opositors amb fotografies de la líder de l’NDL, i Premis Nobel de la Pau i Sakharov (de Parlament Europeu),  Aung San Suu Kyi. Font: BBC



  1. Encara que pensi que malgrat les presions, els generals dictadors a Birmània continuaràn en el poder, perque ténen uns aliats molt importants com la Xina, Rússia, Índia o Tailàndia, i a més les empreses econòmiques tant potents com Chevron o TOTAL, entre d’altres, no puc perdre ni un bri d’esperances. No voldria viure novament la vergonya de la poca capacitat de les Nacions Unides i altres estaments polítics per forçar l’alliberament dels més de 2.100 presoners polítics; portar la pau a les fronteres; tancar els vergonyosos camps de refugiats a les fronteres i no escric ja més fets. NO hem d’oblidar ‘el principi de responsabilitat de protecció‘ i que sembla que tothom el té dins un calaix molt i molt oblidat.
    Gràcies Raül per escriure aquest apunt i donar més llum d’aquesta cimera que es ferà demà. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Àsia Oriental (DDHH, Xina, Tibet, Taiwan, Birmània,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent