Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Aturem el VIH/Sida, ja

L’1 de desembre commemorem el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA amb el lema: "Responsabilitat. Aturar la SIDA. Complir les promeses". Amb motiu d’aquesta data es duen a terme diverses activitats com, per exemple, el tradicional Ball a la Paloma (divendres vespre) o el debat amb resolució que tindrem demà al Parlament Europeu. El nostre grup hem presentat per a aquest debat una proposta de Resolució (és aquesta). Podreu consultar la meva intervenció aquí, o bé podeu seguir el debat en directe des d’aquí (està previst que comenci a les 9.00). Entre d’altres coses, en la Resolució que proposem (segueix…

des de Verds/ALE volem posar de manifest algunes dades preocupants que ens obliguen a no abaixar la guàrdia. Així, és un fet que dels 4.3 nous casos d’infecció enregistrats l’any 2006, 2.8 milions (és a dir, el 65%) es troben a l’Àfrica subsahariana (segons dades d’ONUSIDA),  i en general el 95% dels 39.5 milions de persones afectades de SIDA viuen en països en desenvolupament. Al mateix temps es constata un augment de casos en països de l’Europa Oriental i de l’Àsia central.

La no accessibilitat a la medicació de antirretroviral adequada segueix essent el principal factor que impedeix el control de l’enfermetat i que suposa condemnar molta gent que, adequadament medicada, podria tenir una vida perfectament normal.

De fet, segons la mateixa OMS, el 74% dels fàrmacs destinats al tractament de la SIDA segueix estan en situació de monopoli, el 77% de la població africana segueix sense tenir accés a un tractament per a combatre la SIDA i el 30% de la població mundial segueix sense tenir accés regular als fàrmacs bàsics. 

En la proposta de resolució posem també de manifest que les dones suposen ja el 50% de la població mundial portadora del VIH , i el 60% en el cas de la població africana, i que un dels motius d’aquesta creixent infecció femenina rau en la desigualtat de gènere i en la violència perpetrada contra elles. Així mateix, posem especial èmfasi en els drets en matèria de salut reproductiva, i en el fet que aquests estan intrínsecament vinculats amb la prevenció de la SIDA (aspecte aquest que suposa el principal punt de fricció entre dretes i esquerres a l’hora d’adoptar textos de compromís).

Entre les mesures concretes que es proposen, per altra banda, cal mencionar les següents: la primera i més important, que tothom consideri la lluita contra el VIH/Sida és una emergència mundial, raó per la qual, per exemple, demanem al FMI que posi fi a les condicions monetàries i a les limitacions fiscals que obliguen als països a limitar els recursos destinats a salut pública i educació; posem èmfasi en la necessitat d’afrontar combatre tota forma de violència contra les dones; destaquem la necessitat que la UEUE financi programes específics que garanteixin l’atenció necessària als infants afectats; considerem que l’estratègia necessària per a combatre de manera eficaç l’epidèmia del VIH/Sida ha de contemplar, en un enfocament global; la prevenció, l’educació, i l’atenció i el tractament; reclamem que es posi fi a la l’anomenada ‘regla de la mordassa global’ imposada pel Govern de Bush, segons la qual s’impedeix a les ONG no estadounidenques el finançament de les organitzacions de salut reproductiva que faciliten orientació sobre avortaments; reclamem a la OMC que revisi l’impacte de l’Acord sobre Aspectes dels Drets de Propietat Intel.lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC) sobre el preu i la disponibilitat de fàrmacs en els països en desenvolupament cinc anys després de l’Adopció de la Declaració de Doha, i que garanteixi que tots els països podran protegir la salut pública; demanem a les empreses farmacèutiques que posin fi a les pressions exercides contra els governs dels països rics per tal que promoguin unes normes de propietat intel.lectual més estrictes a escala mundial, i que deixin de pressionar als països pobres per tal que acceptin unes normes de propietat intel.lectual més rígides que soscaven la salut pública.

Foto: desfilada contra el VIH/Sida a la Xina. Font: BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dret Sanitat Universal (SIDA, genèrics, H1N1, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent