Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 27 de maig de 2008

Alerta 2008!

La de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB és una d’aquelles adreces de referència que cal tenir en la selectiva llista de preferits (de fet és una de les que tinc, també, en la secció els meus enllaços). Conec de primera mà l’equip de l’Escola, i especialment el seu director, Vicenç Fisas, amb qui vaig tenir el plaer de treballar-hi força temps, primer al Centre UNESCO de Catalunya, i després engegant, precisament, aquest projecte que avui és l’Escola de Pau. Al món hi ha institucions que, pel seu prestigi i per la capacitat d’influència que tenen, suposen una marca clara d’identitat d’un país (el Sipri de Suècia, el GRIP a Bèlgica, Saferworld a Regne Unit, …). No sense dificultats, Fisas ha aconseguit consolidar un equip d’investigadors i investigadores en un àmbit tan complex com és el de l’estudi dels conflictes, els drets humans, els processos de pau i el desarmament.  Però l’Escola de Pau és, a més a més d’un centre de recerca (punta, caldria afegir), una veritable escola, per la qual hem passat molta gent  que ara  (segueix…)

 

ens dediquem a d’altres coses però que, en qualsevol cas, intentem aplicar en els nous àmbits de responsabilitat on ens trobem allò que hi vàrem aprendre. Per això rebo amb especial interès cada any els productes que elabora l’Escola i que em són sempre d’una gran utilitat coma ara Alerta 2008: informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau, l’Anuari 2008 de processos de pau, o l’Anuari DDR (Desmovilització, Desarmament i Reintegració) 2008, entre d’altres.

Recomano vivament, per tant, la lectura, o almenys consulta d’aquests materials:

 

Alerta 2008: informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau és un estudi que realitza anualment l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, i que analitza l’estat del món al finalitzar l’any en matèria de conflictivitat armada i construcció de pau. Malgrat l’elevat nombre de conflictes armats i de contextos de tensió social i política, així com malgrat l’increment de les hostilitats en molts d’ells, l’any 2007 deixa diversos escenaris en els quals s’albiren oportunitats de pau per a un futur no llunyà. Es tracta de processos de negociació, contextos en fase de rehabilitació postbèl·lica, situacions de tensió sociopolítica, així com temes de l’agenda internacional, sobre els quals en l’actualitat conflueixen factors positius que podrien facilitar un avanç satisfactori durant 2008. Alerta 2008 analitza també els esdeveniments i tendències més rellevants en l’escenari internacional en matèria de conflictes armats, tensions, processos de pau, rehabilitació postbèl·lica i acompanyament internacional, crisis humanitàries, desarmament, drets humans i justícia transicional, i dimensió de gènere en la construcció de pau.

 

Per la seva banda, l’Anuari 2008 de processos de pau, és una altra de les eines fonamentals que elaboren a l’Escola de Cultura de Pau i que esdevé altament útil per a tothom que tingui alguna mena de responsabilitat, a qualsevol nivell, en el context d’una situació de conflicte, especialment si aquest ha entrat o està a punt d’entrar, en una fase de negociació.

 

El tercer document important que fan a l’Escola és l’Anuari DDR (Desmovilització, Desarmament i Reintegració) 2008.

 

Font foto: Portada Informe Alerta 2008!. de l’Escola de Cultura de PauDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pau, Multilateralisme, Seguretat Humana, i desenvolupament per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent