Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 4 de juny de 2007

Aixecar l?embargament d?armes a la Xina? ara com ara, no

El juny del 1989, la Unió Europea va imposar un embargament d’armes sobre la Xina com a resposta a la brutal repressió que les autoritats d’aquell país van exercir sobre les manifestacions estudiantils i sindicalistes que hi va haver a la plaça de Tiananmen (fets que encara avui mereixen nombroses mostres de rebuig i exigències de responsabilitats, com aquestes). L’embargament, acompanyat per una suspensió dels contactes ministerials i d’alt nivell, i per una congelació dels projectes de cooperació, tenia per objecte motivar un canvi positiu de les autoritats xineses en favor d’un respecte més gran pels drets humans.   (segueix…)

Des de fa uns quants mesos, alguns dirigents europeus, entre els quals Rodriguez Zapatero, insisteixen que el Consell de la Unió Europea hauria d’aixecar l’embargament a la Xina. No obstant, un eventual aixecament ha de tenir en compte les raons que el van motivar i també l’evolució dels fets a la Xina en aquests 15 anys. En cas contrari, podria suposar un missatge equivocat al Govern xinès i a la societat internacional, i suposaria, a més a més, una pèrdua irreparable de credibilitat per part de la Unió Europea en relació amb la seva pretensió de vetllar pel respecte dels drets humans al món.

A la Xina hi ha en aquests moments tres grans temes sobre els quals els que s’hi manifesten de manera crítica solen ser víctimes de detencions arbitràries, tortura, exili i, fins i tot, la mort. Es tracta de les tres T: Tiananmen, Tibet i Taiwan. En relació amb els fets de Tiananmen, s’ha de destacar la tasca que estan portant a terme organitzacions com Human Rights in China i Mares de Tiananmen, en favor d’una clara i definitiva investigació sobre els fets, així com d’una compensació per a les víctimes i d’un càstig per als responsables.

El que Europa ha de fer, per tant, és recolzar la tasca de les Mares de Tiananmen en les seves peticions, i pressionar el Govern xinès perquè alliberi definitivament les possiblement més de 250 persones que continuen a la presó des del 1989, especialment aquelles que van ser acusades de contrarevolucio- nàries (delicte abolit el 1997). Respecte al Tibet, la constant vulneració dels drets més fonamentals d’associació, expressió o pràctica religiosa, entre altres, així com la creixent militarització d’aquell territori, que de fet és un país ocupat, mostren clarament la poca voluntat de les autoritats xineses per avançar cap a una solució negociada i dialogada. També en aquesta qüestió la Unió Europea té una clara responsabilitat, així com la possibilitat de pressionar la Xina en favor d’aquesta solució, sobretot quan el mateix Dalai- lama ha acceptat excloure la independència de les seves exigències i es conformaria amb una verdadera i efectiva autonomia basada en la desmilitarització.

Finalment, en relació amb Taiwan, sembla clar que l’aprovació de la llei antisecessió, que obre la possibilitat d’accions militars en el cas que Taiwan decideixi independitzar-se, suposa un clar avís del fi últim que poden tenir les armes europees, i de la possibilitat que un eventual aixecament de l’embargament comporti una escalada de la carrera armamentista a la regió.

Per un altre costat, s’ha de recordar que el Parlament Europeu va aprovar el novembre del 2004 un informe, del qual vaig ser ponent, en què es demanava explícitament al Consell i als estats membres "que mantinguin l’embargament de la Unió Europea sobre el comerç d’armes amb la República Popular de la Xina i que no suavitzin les limitacions nacionals vigents en relació amb aquestes vendes d’armes. El Parlament Europeu entén que aquest embargament s’ha de mantenir fins que la Unió Europea no hagi adoptat un Codi de Conducta jurídicament vinculant sobre exportació d’armes i la República Popular de la Xina no hagi aprovat mesures concretes per millorar la situació dels drets humans en aquell país, entre altres, la ratificació del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides i el ple respecte dels drets de les minories". Fins avui cap de la tres condicions s’ha complert: ni hi ha un codi de conducta vinculant ni s’ha demostrat una millora clara en relació amb la situació dels drets humans. I la Xina tampoc ha ratificat el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

Per tot plegat, si finalment es confirmen els creixents rumors sobre la intenció del Consell d’aixecar l’embargament d’armes a la Xina, el missatge que estarem enviant a les autoritats d’aquell país i a la resta del món és que la Unió Europea no està tan preocupada pels drets humans al món com pretén, alhora que posarà de manifest l’existència d’una clara contradicció per part dels que voten en un sentit al Parlament Europeu (la resolució esmentada va ser aprovada unànimement pels principals grups, incloent-hi els socialistes i populars) i actuen després en sentit contrari des dels governs en els quals es troben.

(nota: notes publicades en forma d?article a El Periódico, el dia 15/03/2005). 

Foto:  Policies a la plaça Tiannanmen. Font: BBC

 

   1. Su posición sobre Taiwan es reaccionaria y es una humillación para todos los militantes del PSUC que siempres fueron contrarios a  la división de China. También humilla a los millones de chinos que llevaron acabo su revolución y lograron la independencia. Taiwan es, un invento de los reaccionarios y se ha convertido en  un portaviones militar al servicio de los EE.UU. Es un país armado hasta los dientes, con más armamento incluso que la Republica Popular China. Pero ha usted esto no le preocupa. La opinión que usted transmite sobre el Tibet es selectiva.Turquía tiene ocupado militarmente el Kurdistan, y sin embargo la Unión Europea le vende armas y comparte con ella alizanza militar. Lo que usted debería haces es analizar adecuadamente la situación mundial  y descubriría que la estrategia de los EE.UU comporta rodear Chica de bases militares.No olvide que China limita con Afganistan, y alli, no sólo no hay embargo de armas: Enviamos armas y soldados. Con su propuesta se convierte en un títere al servicio de los intereses norteamericanos, de los intereses japoneses y de los intereses de los derechistas de Taiwan. ¿Usted  es de izquierdas?.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Àsia Oriental (DDHH, Xina, Tibet, Taiwan, Birmània,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent