Josep Antoni Moreno: 30 prioritats per a una majoria d’esquerres i ecologista, també des de i per a les comarques de Ponent

Ahir vaig tenir el plaer d’acompanyar en Josep Antoni Moreno, candidat d’ICV per Lleida, en diverses de les activitats de precampanya que estan duent a terme per les terres de ponent. Lleida és sempre un lloc on em trobo especialment ben acollit quan hi vaig, amb gent extraordinària com en Francesc Pané, la Mercè Rivadulla, en Jesús Codera, la Sònia Sanz, la Montse, i tants i tantes d’altres que sempre em reben amb un gran caliu. L’agenda que em varen organitzar ho diu tot: roda de premsa sobre els 5 anys de les mobilitzacions contra la guerra a l’Iraq, reunió amb Ipcena (de la qual vàrem sortir amb deures importants relatius al projecte de pont de Montrebei o a l’aeròdrom d’Alfés, entre d’altres), trobada amb representants d’Amnistia Internacional, Intermón Oxfam i Greenpeace, visita al museu de Lleida (fascinant) i, finalment, acte prou ben acollit a favor d’una Catalunya Lliure de Transgènics en el qual vàrem comptar, novament, amb una gran lliçó magistral del responsable d’OMG de Greenpeace, Juan Felipe Carrasco. Tot plegat són només algunes de les línees argumentals que estem treballant de cara a les eleccions del proper 9M i que es poden resumir en les 30 següents: (segueix…)

LES 30 PROPOSTES PRIORITÀRIES D’ICV-EUiA PER UNA MAJORIA
PLURAL D’ESQUERRES I ECOLOGISTA
1. Pla de convergència social amb la UE-15, que incorpori una reforma
de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària que situï l’objectiu de sostenibilitat pressupostària a llarg termini i permeti dèficits puntuals.

2. Reforma fiscal per millorar la progressivitat i l’equitat del sistema fiscal.
Equiparació progressiva del la pressió fiscal espanyola amb la mitjana de la UE-15.
3. Augmentar el salari mínim a 1000 €. El salari mínim digne ha de ser superior al 60% del salari mitjà de cada país.

4. Lluitar contra la sinistralitat. Tipificació en el Codi Penal de l’incompliment continuat de la Llei de prevenció de riscos laborals.

5. Regular la jornada laboral de 35 hores setmanals aplicable a tots els assalariats i assalariades. Regulació mitjançant llei del dret de participació a l’organització del treball, amb especial atenció a la regularització del temps i a la conciliació de la vida personal i laboral.

6. Lluita contra les deslocalitzacions. Promoure plans d’actuació envers aquells sectors productius que poden ser objecte de reestructuració industrial, amb l’objectiu d’anticipar-se als canvis. Condicionar tot ajut públic a l’empresa a la seva continuïtat en el temps.

7. Estratègia Estatal contra el Canvi Climàtic: Llei d’estalvi i eficiència energètica per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 30% l’any 2020; Llei d’energies renovables per generar un 30% de l’energia primària a partir d’energies renovables l’any 2020 i Llei deMobilitat Sostenible.

8. Reforma Fiscal Verda. Mesures de fiscalitat energètica per tal d’afavorir la reducció d’emissions, l’estalvi, l’eficiència i l´ús d’energies netes irenovables.

9. Nova Cultura de l’Aigua. No als transvassaments. Nova llei d’aigües, amb la finalitat d’impedir que determinades concessions siguin aprofitadesper fer negoci i que es converteixin així en un “mercat de l’aigua”.

10. Tancament gradual de les centrals nuclears, mitjançant un Pla Pont. La darrera central es tancarà el 2018.

11. Pla ferroviari 2014. Amb l’objectiu que el 94% dels catalans i les catalanes accedeixin al ferrocarril, s’invertiran més de 7.000 milions d’euros per modernitzar i ampliar la xarxa de ferrocarril de rodalies i regionals.

12. Increment de la despesa pública en habitatge fins el 2% del PIB. La fiscalitat ha de deixar de prioritzar el suport a la venda en benefici del lloguer i de l’ajut selectiu als sectors més desafavorits en l’accés a l’habitatge.

13. Desplegament de la Llei de la Dependència: incorporar un finançament suficient, estable i sostingut en el temps, i la reducció del calendari d’implantació.

14. Pobresa zero. Establir per llei la Pensió Bàsica Universal. Increment de les pensions mínimes per sobre l’índex de suficiència de recursos i apropament al salari mínim interprofessional.

15. Nou pacte sanitari entre el Govern central i les ComunitatsAutònomes: ampliació del finançament sanitari i de les prestacions comunes (bucodentals, teràpies naturals, salut mental).

16. Universalització de l’escolarització gratuïta i de qualitat en l’educació infantil de primer cicle 0-3 anys.


17. Assolir la completa gratuïtat en els nivells obligatoris, amb la promoció de la reutilització i socialització dels llibres de text i del material escolar.

18. Millorar el finançament local. Compliment del principi de suficiència financera per generar dinàmiques d’equilibri social i mediambiental. Participació dels ajuntaments en la recaptació de l’IVA i l’IRPF.

19. Ple desplegament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya durant la propera legislatura. Reforma de lleis estatals, reforma de la LOPJ, del model de finançament, traspàs de totes les matèries previstes a l’Estatut, participació en organismes estatals i participació de Catalunya a la UE.

20. Impulsar la reforma federal de la Constitució, que ha de reconèixer el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’Estat i ha de recollir el dret a decidir des dels principis federals.


21. Establir impostos globals del tipus Taxa Tobin sobre els fluxos decapital especulatiu, la recaptació dels quals serveixi per incrementar l’ajuda als països empobrits.

22. Reorientar el pressupost d’I+D. No a la I+D militar. En els pressupostos de l’any 2007 s’hi van destinar cinc vegades més diners a l’I+D militar que a l’I+D científica.

23. Estat laic. Derogació dels acords del Vaticà de 1976 i 1979. Regulació de les relacions entre l’Estat i l’Església Catòlica, així com la resta de confessions, mitjançant el règim de legislació ordinària.

24. Impulsar la llei de despenalització de l’eutanàsia, pel dret a una mort digna.


25. Reforma de la Llei electoral. Per avançar en la proporcionalitat, amb l’objectiu d’assolir una veritable igualtat de vot i facilitar la participació. Augmentar la composició del Congrés dels Diputats.

26. Interrupció voluntària de l’embaràs per lliure decisió de les dones, en el marc d’una nova Llei de salut sexual i reproductiva.

27. Potenciar les polítiques familiars del temps. Ampliar el permís de maternitat fins als 6 mesos i el permís de paternitat fins als 3 mesos.

28. Reforma de la Llei d’Estrangeria. Tota autorització de residència ho ha de ser també de treball. Eliminació dels centres d’internament.

29. Plena igualtat de drets i deures. Dret de vot per a les persones migrades amb un any de residència a l’Estat per a les eleccions locals i tres per a la resta.

30. Augmentar els recursos per a beques i ajuts en tots els nivells formatius, equiparant-los al nivell de despesa europea (UE-15), i traspàs de la gestió i l’atorgament a les CCAA.Foto: Imatge de la roda de premsa que vàrem fer al matí amb Josep Antoni Moreno en què vàrem abordar la situació actual a l’Iraq després de 5 anys de les grans mobilitzacions que, malauradament, no van aconseguir aturar la guerra, però que sí van establir una hipoteca social que el PSOE va haver d’escoltar i respondre-hi retirant les tropes un cop va guanyar les eleccions. Font: ICV Lleida

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *