Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Paradoxes mediàtiques: què tenen en comú Franco, Fabio Capello i Romeva?

Un dels aspectes que més m’ha fascinat en el temps que porto en això de la política institucional és la dimensió mediàtica que poden arribar a tenir algunes iniciatives, especialment si tenen a veure amb el món del futbol, comparades amb d’altres que un consideraria molt més importants i rellevants, i que en canvi passen sense pena ni glòria per entre les taules de les redaccions sense que cap d’elles hi pari atenció. En el meu cas, el summum el vaig viure amb una pregunta que vaig fer a la Comissió fa uns mesos (és aquesta) relativa a unes declaracions que havia fet el llavors entrenador de la Juventus i posteriorment del Reial Madrid, Fabio Capello, en què aquest mostrava no poques simpaties per la figura i l’herència històrica de Franco a l’Estat espanyol. Aquella pregunta va comportar tot un seguit d’entrevistes de tota mena de mitjans (premsa, ràdio i alguna televisió) tant espanyols, com catalans i italians, inclosa una aparició, l’única que segurament tindré mai, en una portada tan emblemàtica com la del diari La Repubblica. Doncs bé, abans d’ahir el Daily Mirror, britànic, (segueix…)
reprenia el tema amb motiu de la possibilitat que Capello esdevingui el proper entrenador de la selecció anglesa, en un article titulat The Right Winger, on entre d’altres esmentava aquella pregunta adjudicant-me, això sí, algun qualificatiu que no necessàriament correspon a la realitat.

Voldria afegir que a hores d’ara porto presentades més de 300 Preguntes parlamentàries, però dubto que cap d’elles arribi a tenir la ressonància mediàtica que va tenir la de’n Capello, i això que moltes d’elles són, de llarg, més importants i rellevants políticament que aquella. O almenys això em sembla. Però és clar, ja se sap que quan parlem de futbol, d’espai en tenim per donar i vendre, i amb alguna cosa s’ha d’omplir, ni que sigui amb preguntes d’un eurodiputat. Si dediquéssim tota l’energia que dediquem a pensar com omplir tanta pàgina i espai de TV i ràdio amb notícies del món del futbol, a explicar més i millor què, com i per què serveix aquest invent tan estrany i aparentment distant que és la UE, potser tindríem menys persones eurodespistades, i sobretot reduiriem el dèficit democràtic europeu.

Sigui com sigui, benviguda sigui l’oportunitat quan es presenta. I és que en cap cas em pot semblar malament que la premsa esportiva, o la secció esportiva d’un mitjà, es faci ressò de les fascinacions franquistes d’un personatge tan rellevant mediàticament, econòmicament i, per a algunes persones, esportivament, com és en Fabio Capello.

Per altra banda, en un apunt anterior ( Bombes italianes sobre Barcelona ) comentava la importància d’exportar el treball sobre la Recuperació de la Memòria Històrica a la veïna Itàlia. Gràcies doncs, al Daily Mirror, pel seu cop de mà en aquest aspecte.

A hores d’ara suposo que en Fabio Capello difícilment pensarà en mi per jugar en algun dels equips que entreni. En fi, ens resignarem a veure el futbol per la TV. Quin remei.

NewsTHE RIGHT WINGER
By MARTIN FRICKER and GRAHAM BROUGH
528 words
12 December 2007
Mirror
11English
(c) 2007 Mirror Group Ltd
EXCLUSIVE
England boss front-runner Capello is fan of evil Fascist leader Franco

ENGLAND manager-in-waiting Fabio Capello was branded a fascist sympathiser after praising Spanish dictator General Franco.

The former Juventus and Real Madrid boss sparked outrage in Spain when he said the military leader made it a better place.
T

he 61-year-old, expected to become England coach before Christmas, has also admitted voting for fascist and right-wing political parties in his native Italy. Capello made the comments last year as he started a second spell at Real Madrid – historically seen as the team of Franco‘s regime.

He told Italian newspaper La Republica: "In Madrid I breathed a sparkling atmosphere, the air of a country in Europe making the greatest progress. When I returned to Italy it seemed I had taken two steps back.
"Spain in two words? Latin warmth and creativity regulated by a rigorous order. The order which comes from Franco."

When reminded that Franco was a dictator, Capello replied: "But he left a legacy of order. In Spain everything works well, there is education, cleanliness, respect. We should follow their example."

Francisco Franco led a military uprising in 1936 that sparked the Spanish Civil War and ushered in nearly 40 years of dictatorship. After coming to power he wiped out his enemies, taking 200,000 lives. He died in 1975, at the age of 82.

Furious Spanish Euro MP Raul Romeva lodged a motion in the European Parliament seeking its view on Capello’s comments. He accused Capello of "eulogising" Franco, who died in 1975, and denounced any comments hinting at a "deplorable apology for Fascism".

Spanish newspaper El Pais also reacted furiously. Its editorial read: "Capello has committed a deplorable act in support of Fascism."


Another Spanish paper, Sport, said: "Capello is either very ignorant or has a view of social
order which is quite dangerous."

Capello
later tried to distance himself from the remarks. He said: "I just wanted to say that Spain are better than Italy in some fields and tried to give a historical explanation to it. "I have never dreamed of praising dictatorships. My father was in a Nazi concentration camp." He later added: "Everyone leaves something good behind."

But Capello has also admitted to veering to the far right in his voting in Italy.


He began to follow politics in 1968 and after starting off voting for the Italian socialist party, he drifted further to the right, eventually switching to extreme right parties Lega Nord and Forza Italia.


Anti-racism groups have accused Lega Nord of "openly embracing racist and fascist" attitudes.


Capello
has also made no secret of his strong nationalist beliefs. When he scored for Italy at Wembley in 1973, he dedicated it to Italian immigrants he said were treated like "waiters" by the British.


Capello
, who is expected to have talks with FA chief Brian Barwick this week, is also a devout Catholic

Foto: Fabio Capello va ser entrenador de David Beckham al seu pas pel Reial Madrid. Font: BBC



  1. Raül,

    És obvi que no tens res en comú amb cap d’aquests dos personatges. No cal dir que el teu ideari és completament oposat al seu, per la qual cosa et segueixo i t’admiro. És lamentable que hi hagi gent que encara es posicioni a favor del feixisme, i no tingui cap problema en fer-ne apologia. Sóc professor d’anglès i usaré l’article del Daily Mirror a classe la setmana que ve, gràcies per publicar-lo. Una cosa, com podria aconseguir la pregunta que vas formular al parlament en relació a les declaracions de Capello quan era entrenador d’aquell equip de la messeta, el nom del qual no em vull recordar? T’agraïria si me la poguessis passar. El meu mail és emigdi@hotmail.com o emigdi@mesvilaweb.cat.
    Bon cap de setmana,
    emigdi

    PD. Un company teu de partit a Tortosa, al qual aprecio molt, Jordi Jordan, m’ha dit que et saludi de part d’ell.

  2. Des del meu punt de vista la pregunta clau seria: quan la televisió pública estarà a favor de la democràcia i deixarà d’exercir de "pa i circ"?

    Ja se sap que Franco utilitzava els toros i el futbol per tenir distreta a la gent, amb la democràcia em canviat els toros pels programes tipus "gran hermano".

    Això em porta a una altra pregunta. Raül, què n’opines de que alguns programes com aquest extreguin els seu nom d’una obra de George Orwell o de que repsol (en minúscules si us plau) empri un poema de Kipling (espero haver-ho escrit bé) per anunciar-se? Ja sé que nosaltres estem a favor del copyleft, però una cosa és una cosa i una altra prostituir la literatura sense ni dir el nom l’autor/a.

    En fi, que vagi bé!

    David, ciutadà in fieri

  3. Raül, el que contes és un bon exemple del que sol passar en el nostre món actual, tant tecnològic i ràpid com inconscient i insensat: de l’anècdota se’n pot passar a notícia, mentre notícies ben bèsties poden passar completament inadvertides. I així anem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent