Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Mars europeus més ben protegits?

Aquest matí, a Estrasburg, hem votat (i adoptat) l’Informe Lienemann (Recomanació Segona Lectura) relatiu a la Directiva europea sobre Estratègia Marina. El tema, un dels que fa temps que segueixo (veure apunts Tres respostes de la Comissió sobre temes marins ; Estratègia o Tragèdia Marina Europea?  o bé Cal una Directiva Europea sobre Estratègia Marina que proporcioni seguretat jurídica als mars europeus, actualment desprotegits) és un dels que posa fàcilment de manifest la gran importància de prendre’s seriosament les decisions que es prenen a Brussel.les/Estrasburg, i especialment del fet que seria desitjable un major interès tant de part dels mitjans com dels propis partits polítics a l’hora de seguir aquestes qüestions, ja que, un cop adoptat, només quedarà trasposar la norma a la legislació dels Estats, i tindrem molt poc marge per reaccionar, també (segueix…)
des de les forces progressistes i ecologistes. En concret, la proposta que fem des del Parlament Europeu es més exigent que la que ens arribava del Consell, i és a la vegada fruit d’una intensa negociació entre les dues institucions. El nostre Grup hem donat suport a la ponent de l’Informe, la Sra. Lienemann (del PSE), ja que l’acord final preveu millores significatives especialment pel què fa a l’enfortiment de l’article 1 (prendre les mesures necessàries per tal d’aconseguir un bon estat mediambiental), algunes disposicions enfortides en relació a les Àrees marines protegides, incorpora el principi de responsabilitat i de precaució, obliga als estats membre a establir sistemes de traçabilitat en relació a la contaminació marina, i incorpora també disposicions millorades sobre la definició del bon estat mediambiental així com sobre el paper de la Comissió en la supervisió i la implementació de la Directiva. Tanmateix, la posició inicial del Consell en les negociacions es trobava molt allunyada de la que el nostre Grup i diverses Ong ambientals, com Greenpeace (veure nota), consideràvem que havia de ser una Directiva Marina forta.

Per tot plegat, malgrat que el resultat final ha millorat considerablement la proposta inicial, segueix essent un text certament mediocre. En primer lloc, la Directiva no estableix límits reguladors suficients per a les activitats pernicioses i no especifica quina mena de mesures cal emprendre per tal d’aconseguir un bon estatus mediambiental. En segon lloc, diverses organitzacions, entre elles Greenpeace, estan preocupades pel fet que un Estat membre pugui evitar haver de prendre mesures per a protegir els seus mars en el cas que considerin que els costos (econòmics) són desproporcionats o en aquelles àrees que no consideren significatives (Art 14 (4nou) ). Així mateix, és també decebedor que l’informe de progrés en la implementació de les àrees marines protegides hagi quedat posposat fins l’any 2013, i que no hi hagi compromisos per tal d’identificar les mesures necessàries per tal de protegir les aigües internacionals de les activitats humanes, en particular aquelles que tenen lloc en territori UE, o de la competència dels Estats membre.

Malgrat tot plegat, i donada l’actual reticència del Consell, així com especialment d’alguns països com Regne Unit i Holanda, es preveu difícil aconseguir un text millor per la qual cosa tocava acceptar els mínims acordats, al mateix temps que deixar palesa la nostra frustració i recordar que el text hauria pogut ser molt millor si hi hagués hagut major compromís per part dels governs. Ara resulta imperatiu, però, que la Directiva entri en vigor quan abans millor i de la manera més estricta possible.

Font foto: Greenpeace



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent